Zašto se krv pojavljuje kod mokrenja kod žena?

Hematurija je uobičajena patologija koju karakterizira pojava krvi u mokraći bolesne žene u volumenu koji prelazi fiziološku normu. Smatra se da je ovaj fenomen jedan od najtipičnijih simptoma bolesti bubrega i organa genitourinarnog sustava.

Suvremena medicina svjesna je više od 100 patologija, u jednom ili drugom stupnju, koje doprinose razvoju hematurije. Istovremeno, neke od njih su kronične bolesti, a neke - izvanredna stanja koja zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć.

U ovom članku pokušat ćemo razjasniti najčešće uzroke za koje žene imaju krv u mokraći, što ona može biti i kako tretirati taj problem, pročitajte ispod.

Klasifikacija

Po količini krvi u produktu urina:

 1. Microhematuria - mali broj crvenih krvnih zrnaca određen je samo u laboratorijskim ispitivanjima. Ovaj indikator je važan u liječenju bolesti bubrega - glomerulonefritisa, pijelonefritisa i zatajenja bubrega.
 2. Bruto hematurija - prisutnost crvenih krvnih zrnaca može se vidjeti ne naoružana okom - to je brutalna hematurija koju pacijent sam može primijetiti, već je 1 ml krvi po 200 ml urina dovoljno da promijeni boju u ružičastu ili crvenu.

Mokraća zdrave osobe je svijetlo žuta ili gotovo bezbojna tekućina i sve promjene u boji, nečistoćama i trajnim neugodnim mirisima su znakovi unutarnjih bolesti. Ako je pojava krvi u mokraći popraćena bolom, onda je uzrok patologije najčešće bolesti mokraćnih organa i mokrenja - glomerulonefritis, bubrežni kamenci, uretritis, i tako dalje.

Bezbolno mokrenje i crveni iscjedak mogu biti znak raka ili ozljede unutarnjih organa.

Uzroci krvi u urinu

Moguće bolesti zbog kojih se pojavljuje krv pri mokrenju kod žena mlađe ili starije dobi:

 • cistitis;
 • uretritis;
 • pijelonefritis;
 • endometrioza mokraćnog sustava;
 • tumori i polipi mjehura;
 • infekcije mokraćnog sustava;
 • idiopatska hematurija u trudnica;
 • rana ili teška ozljeda bubrega;
 • urolitijaza (stvaranje bubrežnih kamenaca);
 • uzimanje antikoagulansa;
 • traumatske ozljede uretre nakon kateterizacije ili cistoskopije.

Krv u mokraći žene u većini slučajeva ukazuje na pijelonefritis ili cistitis - uobičajene patologije mokraćnog sustava.

Uzroci krvi u mokraći kod žena također se mogu pojaviti u endometriozi mokraćnog mjehura, kada stanice koje okružuju unutarnji sloj maternice kliju u zidovima mjehura. Tijekom menstruacije te stanice počinju krvariti, a krv izravno ulazi u urin.

Kod žena je svojstvena tzv. Benigna hematurija, često promatrana tijekom trudnoće. Za ovaj fenomen još nema objašnjenja - pretpostavlja se da povećanje uterusa dovodi do kompresije organa urogenitalnog trakta i njihove mikrotraumatizacije.

Urolitijaze

Tijekom pokreta tijela, kamenje pritiska na zidove uretera i puno krvi ulazi u urin. Urin ima jednoliku, ne svijetlu, već tamnocrvenu nijansu. Krv ulazi u urin ne na samom početku mokrenja, kao da je mokraćna cijev oštećena, ali postupno. Ovaj je simptom izravan pokazatelj prisutnosti bubrežnih kamenaca, a možda i glomerulonefritisa, pijelonefritisa, tumora, policistične bolesti bubrega ili ozljede bubrega.

Ovisno o strukturi i gustoći kamenja, oni se kirurški zdrobljuju ili uklanjaju. Priprema za te postupke uključuje antibiotsku terapiju i protuupalne lijekove.

Cistitis

To je upala mjehura, koja može imati akutni ili kronični oblik. To uzrokuje česte, ponekad lažne nagone za mokrenjem, nečistoće u krvi se pojavljuju u mokraći, a pacijenti se također žale na postojane ili ponavljajuće bolove u donjem abdomenu.

Cistitis se može razviti zbog lokalne hipotermije, uz prisutnost upalnih procesa u vagini, zbog nepridržavanja pravila osobne higijene, s veneričnom, ginekološkom ili urološkom patologijom.

Antibiotici (norfloksacin, cefuroksim, ceftriakson) propisani su za liječenje, provodi se protuupalna terapija (paracetamol, nimesil). Također su potrebne mjere za poboljšanje protoka mokraće, za koje se koriste antispazmodici (no-spa, drotaverin) i diuretici (furosemid).

Uretritis

Ovo je još jedan vrlo čest uzrok krvi u urinu. Ova se bolest razvija zbog upale zidova uretre. U ovom slučaju, pacijenti se žale na oštre bolove tijekom mokrenja, pojavljuju se oskudni mukopurulentni iscjedci iz mokraćne cijevi, a nečistoće u krvi su otkrivene u svim uzorcima urina.

Načela liječenja su ista kao i kod cistitisa. Osim toga, koriste se antiseptičke otopine s kojima se uretra ispire.

Što učiniti

Većina žena koje iskuse krv u mokraći doživjet će veliku tjeskobu. I to s pravom. Ni u kojem slučaju ne treba pokušavati dijagnosticirati i liječiti sebe. Potrebno je što prije prijaviti se za konzultaciju s urologom.

Obično se propisuje u takvim slučajevima, ultrazvučni pregled mokraćnih organa, potpuna krvna slika i urin, razina šećera u krvi, razina kreatinina u krvi. Budući da je za dijagnozu važno razumjeti iz kojeg dijela krvi mokraćnog sustava prodire, liječnik će detaljno ispitati pacijenta i pregledati ga.

Nakon utvrđivanja uzroka poremećaja mokrenja, visokokvalificirani liječnik će odabrati individualni kompleksni tretman:

 1. Kod infekcije mokraćnog mjehura propisana je antibiotska terapija;
 2. Kod infekcije uretre propisuje se antibiotska terapija;
 3. Kod neoplazme u bubregu propisana je operacija;
 4. Za autoimunu bolest ili infekciju koristi se terapija lijekovima;
 5. Za urolitijazu, sonication ili kirurgija se koristi;
 6. Za bolest mjehura, kao što su neoplazma ili polip, koristi se kirurško liječenje;
 7. Za ozljede, to je terapija lijekovima i, često, operacija.

Sprečavanje pojave poremećaja povezanih s procesom mokrenja:

 1. Sustavni pregledi od strane specijalista;
 2. Hitno liječenje genitalnih infekcija;
 3. Zaštićeni odnos;
 4. Trening mišića dna zdjelice;
 5. Održavati zdravu težinu;
 6. Pravilna dnevna rutina i dijeta.

Pojava sumnjivih simptoma, osobito promjena boje mokraće, pojava krvi u njoj ne bi se trebala zanemariti. Bolje je ispitati kako bi se pojasnio uzrok gubitka boje u mokraći. Ako nakon provedene opće analize urina nisu otkrivene patološke promjene, neobična boja urina najvjerojatnije je posljedica uzimanja lijekova ili proizvoda koji sadrže boju hrane.

Pogledajte videozapis: Leukociti u urinu mokraći (Ožujak 2020).

Loading...

Ostavite Komentar