Nitriti se nalaze u urinu, što to znači?

Obično liječnici ne savjetuju samostalno dešifrirati testove urina. Prvo, svaki posao treba obaviti stručnjak, a drugo, važno je ocijeniti sve pokazatelje u kompleksu. Ali sva pravila, kao što znate, postoje iznimke.

A kad analiza urina djeteta ili odrasle osobe pokaže prisutnost nitrita, gotovo sigurno se može očekivati ​​bakterijska infekcija mokraćnog sustava.

Sljedeće bakterije mogu biti uzročnici: Proteus, Klebsiella, Escherihiacoli, Salmonella, Citrobacter, moguće Pseudomonas, enterokoki, stafilokoki. Često se nitriti u mokraći otkrivaju na pozadini cistitisa, pijelonefritisa, crijevnih infekcija, vaginitisa.

Što su nitriti i odakle dolaze?

Nitrati i patogeni tvore nitrite u mokraći. To znači da ako patogene bakterije uđu u tijelo, pretvaraju nitrate (koji ulaze u urinarni trakt s biljnom hranom i mogu se normalno sadržavati u mokraći) u nitrite.

Dakle, određivanje nitrita u urinu upućuje na to da se bakterijska infekcija razvija u urogenitalnom traktu. Što točno - može samo reći urolog, nakon svih potrebnih testova i istraživanja (urin kulture na flore, zdjelice ultrazvuk, test krvi, analiza urina prema Nechyporenko).

Tko je u opasnosti?

Maksimalna vjerojatnost pojave nitrita u urinu osoba koje pripadaju tim rizičnim skupinama:

 • ženski spol zbog strukture urogenitalnog sustava;
 • starije osobe, osobito preko 70 godina;
 • muškarce s adenomom prostate;
 • bolesnika s progresivnim oblikom dijabetesa;
 • žene na položaju;
 • bolesnika nakon uroloških operacija.

Kako proći analizu?

U istraživanju urina moraju se poštivati ​​neka važna pravila:

 1. Potrebno je predati jutarnji urin, to je najinformativnije.
 2. Antibiotsku terapiju treba prekinuti ili prekinuti 3 dana prije testa, inače rezultati neće biti pouzdani.
 3. Da biste utvrdili patologiju, stručnjaci preporučuju prije analize kupus, špinat ili mrkvu.
 4. Potrebno je istražiti prvi dio urina, budući da mikroorganizmi reduciraju NO3 u NO2 u određenom vremenskom razdoblju, a njihov sadržaj je minimalan u svježem mokraći.

Pri prikupljanju mokraće za analizu potrebno je uzeti u obzir opasnost od kontaminacije uzorka, stoga je potrebno provesti temeljiti toalet vanjskih spolnih organa. Urin treba skupljati u sterilnom spremniku koji se može kupiti u ljekarni ili dobiti u laboratoriju.

Ako je potrebno prikupiti urin za analizu, treba obratiti posebnu pozornost na čistoću uzorka. Ni u kojem slučaju ne može ga sakupiti od pelena, jer je zajamčeno da je zaražen bakterijama i stranim tvarima. Također je iznimno važno promatrati higijenu genitalija djeteta, posebno kod dječaka - dobivanje infekcije ispod prepucija može dovesti do činjenice da će se cijeli uzorak oštetiti i analiza će se morati ponoviti.

Uzroci nitrita urina

Zašto se nitriti pojavljuju u mokraći, što to znači? Pozitivan test nitrita pokazuje da je značajna količina bakterija prisutna u urinu. Gram-negativne bakterije, poput E. coli, imaju veću vjerojatnost da daju pozitivan test.

Na temelju gore navedenog mogu se izvući sljedeći zaključci:

 1. Prisutnost nitrita u mokraći gotovo uvijek ukazuje na prisutnost infektivnog procesa u mokraćnom sustavu. To mogu biti cistitis, uretritis, pijelonefritis, upala uretera itd.
 2. Njihova odsutnost ne isključuje uvijek bakterijsko oštećenje mokraćnog sustava.

U nekim slučajevima moguće je dobiti lažno negativan test za nitrite:

 • urin nije dovoljno dug u kontaktu s bakterijama;
 • visoka koncentracija vitamina C ili urobilina u urinu;
 • bakterije koje uzrokuju kolonizaciju urinarnog trakta, nemaju enzime koji mogu pretvoriti nitrate u nitrite.

Žene imaju veću vjerojatnost da budu izložene bakterijama u mjehuru jer imaju kraću uretru. Bakterijama je lakše ući u mjehur. Neki od lijepih spolova mogu se suočiti s tim problemom 3 puta godišnje.

Stope odstupanja tijekom trudnoće

Dame u položaju osjetljivom na različite bakterije. Ako se nitriti nalaze u mokraći u trudnoće, liječnici odmah oglašavaju alarm. Sve bolesti genitourinarne sfere u tom razdoblju ugrožavaju normalan razvoj djeteta, općenito, ležanje mrvica. Intrauterina infekcija je opasna ne samo za život djeteta, već može biti i fatalna za ženu.

Trudnice su redovito zakazane za testiranje urina. Ali ne uvijek istraživanje pomaže identificirati upalni proces u ranim fazama. Zbog toga se žene koje su na položaju potiču na redovito testiranje na nitrite u mokraći kod kuće.

Nitrit u mokraći djeteta - što učiniti?

Ako su testovi otkrili da nitriti u djetetovom urinu i ponovljeni testovi to potvrđuju, liječnik će prvo poslati dijete na druge preglede kako bi se uvjerio da je prisutan proces infekcije. Kada se takve tvari još uvijek nalaze u tijelu, isplati se posavjetovati s pedijatrom o popisu proizvoda koji su sada kontraindicirani kod djece. Ako nema alergijskih reakcija, potrebno je usredotočiti se na uporabu dijetetskog mesa i mliječnih proizvoda.

Ogromne količine nitrita mogu tvoriti nekoliko bakterijskih redova, uključujući stafilokoke i enterokoke - a to dovodi do nove i složenije infekcije. Kako bi ih se identificiralo, urin se uzima za ponovno zasijavanje.

Ako je Vašem djetetu dijagnosticirana bakteriurija (zarazna bolest), tada količina nitrita u urinu premašuje normu deset puta. U tom se slučaju kao terapija propisuje tjedni antibiotik, koji ne dopušta širenje infekcije na cijeli urogenitalni sustav i bubrege. Osim toga, kao dodatak liječenju može se dodijeliti specifična dijeta koja se temelji na korištenju kuhanog povrća i proteinske hrane.

Što učiniti

Nitriti u bolesnika s urinom u 8% ukupne mase slučajeva ukazuju na kronični tijek pijelonefritisa, oko 30% patologije je asimptomatsko. Cistitis predstavlja najveći dio povećane količine nitrita u urinu pacijenata. Svaka peta žena se ikada susrela s tim problemom barem jednom u životu. Patologiju prati bol i bol pri mokrenju, povećanje tjelesne temperature. Komplicirana klinička slika upale uretera, javlja se samo u 5% ukupne mase bolesnika.

 • Liječnik će napraviti točnu dijagnozu, strogo je zabranjeno započeti terapiju!

Specifična terapija ovisi o dijagnostici bolesti. U većini slučajeva pacijentu se propisuju antibiotici koji uništavaju patogene, antispazmodičare, olakšavaju nelagodu. Daljnji plan liječenja varira, uzimajući u obzir stupanj oštećenja izlučnog sustava, opće stanje žrtve.

Pogledajte videozapis: Kako Mišo gaji salatu u svojoj kuhinjiAquaponic-systemSubtitles (Studeni 2019).

Loading...

Ostavite Komentar