Zašto su cilindri urina povišeni, što to znači?

Pojava cilindara u urinu naziva se cilindrurija. Predstavljaju svojevrsni talog u tekućini prilikom mokrenja, koji ima cilindrični oblik.

Različite vrste cilindara pružaju priliku za prepoznavanje bolesti donje zone urogenitalnog trakta (uretritis itd.), Kao i razvijanje oštećenja bubrežne funkcije.

Otkriveni cilindri nakon isporuke analize mokraće, koji uključuju crvene krvne stanice, ukazuju na pogoršani difuzni glomerulonefritis. Ako su otkriveni bakterijski cilindri u urinu, to ukazuje na prisutnost bakterijskog pijelonefritisa. Osim toga, cilindri nose samo one štetne mikroorganizme koji su provocirali pojavu bolesti.

Cilindri mokraće - što to znači?

Ovisno o tome koji se patološki procesi događaju u mokraćnom sustavu osobe, u mokraći se pojavljuju različiti patološki cilindri. Stoga laboratorijski tehničar i navodi koji je cilindar u općoj analizi urina otkriven, naime:

  1. Hijalinski cilindri - mogu se isticati na pozadini potpunog ljudskog zdravlja, mikroskopija mokraćnog sedimenta obično ne smije biti veća od 1-2 cilindra po vidnom polju.
  2. Granulirani cilindri - su proteinski ispust tubula s dodatkom stanica bubrežnih epitela.
  3. Voštani cilindri - su formiranje homogene prozirne mase.
  4. Eritrocitni cilindri ukazuju na bubrežno podrijetlo hematurije (s akutnim glomerulonefritisom, kroničnim glomerulonefritisom, rakom bubrega, forničkim krvarenjima i sl.).
  5. Epitelni cilindri u nedostatku popratnih pregleda mokraće ne otkrivaju se. Pojava epitelnih cilindara ukazuje na teške degenerativne promjene u tubularnom aparatu bubrega. Javljaju se s nefrosima i teškim lezijama (sublima i sl.).
  6. Pseudociklindri nastaju iz sluzi i nalikuju hiine cilindrima. Mogu se formirati iz sedimenta soli mokraćne kiseline: crvene su boje, nalik na boce s pigmentnom krvlju.

Što to znači? Pojava cilindara bilo koje vrste u urinu je alarmni signal koji ukazuje na to da su funkcionalne jedinice bubrega - nefroni - napadnute.

Hijalinski cilindri u urinu

Nastaje iz denaturiranog proteina u bubrežnim tubulima pod utjecajem kiselog urina. Izuzetno nježne, blijede, prozirne formacije, uz jaku svjetlost koja se jedva primjećuje, kako bi se bolje dijagnosticirao sediment, mogu nijansirati metilen plavu, encijansku ljubičastu, eozin, jodnu tinkturu. Na njihovoj površini može se pojaviti blaga zrnatost zbog taloženja amorfnih soli ili staničnih krhotina, što može spriječiti njihovu diferencijaciju od zrnatih cilindara.

Normalno, broj hijalinskih cilindara ne prelazi 1-2 u pripremi, javljaju se tijekom fizičkog napora, vrućice, stalne prisutnosti proteina u urinu, nefrotskog sindroma, ospica, rubeole, kozice, gripe, parainfluenze, infekcije adenovirusa, polio, parotitisa, HIV-a / AIDS i druge zarazne bolesti (šugavi kašalj, škrlatna groznica, difterija, meningokokna infekcija, tuberkuloza) praćene groznicom.

Granularni cilindri urina

Dojam je tubula bubrega koja se sastoji od proteina koaguliranog u kiseloj mokraći, s stajanjem epstrofilirano izmijenjenog epitelnog tubula koje se pridržava njegove površine. Kao rezultat toga, C. postaju zrnate, a njihova boja je tamnija u odnosu na hijalin C.

Granulirani cilindri u urinu pojavljuju se na pozadini bolesti koje uključuju oštećenje bubrežnih tubula i proteinuriju (protein u urinu): kronični glomerulonefritis, amiloidoza bubrega, dijabetička nefropatija, pijelonefritis, virusne bolesti popraćene groznicom.

Voštani cilindri u urinu

Voštani cilindri sačinjeni su od homogenog materijala bez strukture, sličnog žućkastom vosku; nastaju u distalnim tubulama zbog distrofije i atrofije (nekrobioze) tubularnog epitela ovih odjela, što se obično opaža kod teškog akutnog oštećenja bubrega (na primjer, kod subakutnog malignog glomerulonefritisa) ili u kasnoj fazi bubrežnih bolesti i kroničnog zatajenja bubrega. Stoga se njihovo otkrivanje u urinu smatra prognostički nepovoljnim simptomom.

Leukocitni cilindri

Osobito je karakterističan za pijelonefritis, u manjoj mjeri za lupusni nefritis i neke druge bolesti.

Epitelni cilindri

Bubrežnog su porijekla i pojavljuju se kod nekroze bubrežnih tubula, trovanja teškim metalima. Izgled ovih cilindara pokazatelj je odbijanja alografta (nekoliko dana nakon operacije).

Cilindri eritrocita

Prisutan u urinu s akutnim progresivnim glomerulonefritisom i nekim drugim bubrežnim bolestima (bubrežni infarkt, tromboza bubrežnih vena), kao i s poliartritisom, teškom hipertenzijom.

Cylindroid

Tvorba cilindričnog oblika, koja se sastoji od sluzi. Pojedini cilindroidi se ponekad mogu pojaviti u urinu zdrave osobe. Značajan broj njih može se naći u upalnim procesima u mokraćnom sustavu.

Loading...

Ostavite Komentar