Što pokazuje biokemijski test krvi: dekodiranje, norma

Biokemijska analiza krvi - studija koja se provodi u laboratoriju, a koristi se u medicini za identificiranje podataka o funkcionalnom stanju organizma u cjelini, organa odvojeno. Njeni rezultati pomažu da se precizno utvrdi neispravnost u tijelu.

Točna interpretacija pokazatelja biokemijske analize krvi kod odraslih omogućuje točnu dijagnozu stanja unutarnjih organa.

Biokemijska analiza krvi uključuje određivanje niza pokazatelja koji pouzdano odražavaju stanje takvih metaboličkih procesa poput minerala, ugljikohidrata, lipida, proteina.

Kako dešifrirati biokemijski test krvi u odraslih?

Dešifriranje biokemijske analize krvi - ovo je usporedba rezultata dobivenih s normalnim pokazateljima. Obrazac za analizu sadrži potpuni popis pokazatelja koje određuje biokemijski laboratorij i njihove referentne vrijednosti.

Za dijagnozu je propisana biokemijska analiza:

  1. Patološki ginekološki sustav.
  2. Bolesti krvožilnog sustava (leukemija).
  3. Zatajenje bubrega, jetre (nasljedne patologije).
  4. Poremećaji srčanog mišića (srčani udar, moždani udar).
  5. Bolesti mišićno-koštanog sustava (artritis, artroza, osteoporoza).
  6. Bolest štitnjače (dijabetes).
  7. Odstupanja u radu želuca, crijeva, gušterače.

Ponekad je dovoljno utvrditi konačnu dijagnozu na temelju odstupanja od norme jednog ili više parametara, ali češće za potpunu dijagnozu potrebni su drugi rezultati dodatnih istraživačkih metoda i procjena kliničke slike bolesti.

Priprema za analizu

Točnost testa krvi može dobro utjecati na pripravak i njegovo provođenje. Stoga je vrijedno napomenuti glavne točke pripreme kako bi se dobili normalni rezultati ispitivanja bez lažnih odstupanja.

  1. Da biste iz prehrane izuzeli tešku hranu (pržena, masna i začinjena jela) barem jedan dan prije uzorkovanja krvi - najbolje je slijediti uravnoteženu prehranu nekoliko dana prije studije.
  2. Smanjite na minimum konzumiranje kave, jakog čaja, psihostimulansa - 12 sati prije darivanja krvi apsolutno je nemoguće uzimati tvari koje djeluju na središnji živčani sustav (kofein, alkohol).
  3. Osigurajte ugodne uvjete za emocionalno stanje, izbjegavajte stres i fizičke napore.
  4. Na dan uzimanja uzorka krvi prije postupka ne može se jesti.

Prema analizi, liječnik uspoređuje rezultate iz laboratorija s općenito prihvaćenim i utvrđuje prisutnost moguće bolesti.

Biokemijska analiza krvi: norma

Radi praktičnosti, norme pokazatelja biokemijske analize krvi kod odraslih prikazane su u tablici:

analiza:ljudi:žene:
Ukupni protein64-84 g / l.64-84 g / l.
hemoglobin130-160 g / l120-150 g / l.
Haptoglobin150-2000 mg / l150-2000 mg / l
glukoza3,30-5,50 mmol / l.3,30-5,50 mmol / l.
urea2,5-8,3 mmol / l.2,5-8,3 mmol / l.
kreatinina62-115 µmol / l53-97 µmol / L.
holesterol3,5-6,5 mmol / l.3,5-6,5 mmol / l.
bilirubin5-20 µmol / l.5-20 µmol / l.
ALAT (ALT)do 45 u / ldo 31 u / l
AsAT (AST)do 45 u / ldo 31 u / l
lipaza0-190 u / l0-190 u / l
Alfa amilaza28-100 u / l28-100 u / l
Amilaza pankreasa0-50 u / l0-50 u / l

Svaki od kriterija navedenih u tablici odražava stanje jednog ili više ljudskih organa, a kombinacija nekih od njih u nekim slučajevima omogućava postavljanje točne dijagnoze ili usmjeravanje dijagnostičkog procesa na pravi put.

U nastavku ćemo pogledati što pokazuje svaka od ovih analiza na primjeru dešifriranja biokemijskog testa krvi kod odraslih.

Ukupni protein

Ukupni protein - ukupna koncentracija proteina koji se nalaze u krvi. Proteini sudjeluju u svim biokemijskim reakcijama tijela - prenose razne tvari, djeluju kao katalizatori reakcija, sudjeluju u imunološkoj obrani.

Normalni pokazatelji proteina u krvi - 64-84 g / l. Ako je protein veći od ovoga, tijelo može biti izloženo infekciji. Osim toga, uzrok povećanog proteina može biti artritis, reuma ili početak raka. S niskim sadržajem proteina u krvi, vjerojatnost bolesti jetre povećava se mnogo puta, kao i problema s crijevima, bubrezima. Najteža dijagnoza za niske proteine ​​je rak.

Pogledajte detaljnije: zašto se protein povećava u krvi.

Albumin

Taj protein proizvodi jetra i smatra se ključnim u krvnoj plazmi. Općenito, stručnjaci razlikuju albumin kao zasebnu skupinu proteina, koja se naziva proteinska frakcija.

Povećanje koncentracije albumina u krvi (hiperalbuminemija) može biti povezano sa sljedećim patologijama:

  • dehidracija ili dehidracija (gubitak tjelesne tekućine zbog povraćanja, proljeva, pretjeranog znojenja);
  • opsežne opekline.

Smanjeni indeks albumina primijećen je kod pacijenata s pušenjem i kod žena tijekom trudnoće, kao i kod dojenja. U drugih ljudi, smanjenje albumina može ukazivati ​​na različite patologije jetre (na primjer, cirozu, hepatitis ili onkologiju) i crijevne upale infektivne prirode (sepsa). Pored toga, kod zatajenja srca ili raka, opekotina ili vrućice, raznih ozljeda ili predoziranja lijekovima, albumin u krvi bit će ispod normalnog.

Glukoza (šećer)

Najčešći pokazatelj metabolizma ugljikohidrata je šećer u krvi. Njegovo kratkotrajno povećanje javlja se uz emocionalno uzbuđenje, stresne reakcije, bolne napade, nakon jela. Norma - 3,5-5,5 mmol / l (test za toleranciju na glukozu, test s opterećenjem šećera).

  • Pojačan je šećer - dijabetes, endokrini poremećaji, pankreatitis, tumor gušterače, krvarenje u mozgu, kronično oštećenje jetre i bubrega, infarkt miokarda, cistična fibroza.
  • Sniženi šećer - oštećenje jetre i gušterače, hipotireoza, rak želuca ili nadbubrežne žlijezde, trovanje arsenom ili određenim lijekovima, alkoholna intoksikacija.

Mokraćna kiselina

Glavni proizvod propadanja glavne komponente nukleinskih kiselina - purinskih baza. Budući da se ne koristi dalje u metaboličkim procesima, izlučuje se bubrezima u nepromijenjenom obliku. Norma u plazmi je 0,16-0,44 mmol / l.

Povećanje sadržaja mokraćne kiseline u krvi ukazuje na:

  • zatajenje bubrega;
  • leukemija, limfomi;
  • produljeno post;
  • zlouporaba alkohola;
  • predoziranje salicilatima i diureticima.

Smanjenje razine mokraćne kiseline u krvi može se primijetiti tijekom liječenja piperazinom, alopurinolom, prebecidom, ACTH, a ponekad i s hepatitisom i anemijom.

Pogledajte više: zašto se mokraćna kiselina u krvi povećava.

Urea

Posljedica je razgradnje proteina. U krvi osobe dopuštena količina ove tvari varira s godinama. Često razina uree prelazi razinu bolesnika koji imaju patologije u radu bubrega: liječnici propisuju sličan krvni test kako bi dijagnosticirali i predvidjeli bolest.

Smanjenje razine uree u krvi može biti potaknuto fiziološkim (trudnoća, post, prekomjerno fizičko opterećenje), patološke prirode (celijakija, ciroza jetre, trovanje teškim metalima).

Pogledajte više: zbog čega se povećava urea u krvi.

Kreatinina

Ova tvar, poput uree, produkt je metabolizma proteina, a izlučuje se i bubrezima. Kreatinin je proizvod metaboličkih procesa koji se događaju u skeletnim mišićima, a u manjoj mjeri u mozgu. Prema tome, njegova razina ovisit će o stanju bubrega i mišića.

Povišeni kreatinin primjećuje se kod zatajenja bubrega, teških ozljeda s oštećenjem mišića, pojačanom funkcijom štitnjače, nakon uporabe određenih protuupalnih i antibakterijskih sredstava. Umjereno visok kreatinin nalazi se kod sportaša.

Pogledajte detaljnije: zašto se kreatinin povećava u krvi.

Alanin aminotransferaza (ALT, AlAt)

Ovaj pokazatelj zajedno s AST koristi se u medicinskoj praksi za laboratorijsku dijagnozu oštećenja jetre. Alanin aminotransferaza sintetizira se unutarćelijski, pa normalno samo mali dio ovog enzima ulazi u krv. Kada je jetra oštećena (s hepatitisom, cirozom jetre) kao rezultat citolize (uništavanje stanica), ovaj enzim ulazi u krvotok, što se otkriva laboratorijskim metodama.

Razina ove transaminaze također može porasti u infarktu miokarda i drugim stanjima. Povećani ALT, koji prelazi porast AST, karakterističan je za oštećenje jetre; ako AST indeks poraste više nego što se ALT diže, u pravilu to ukazuje na probleme stanica miokarda (srčanog mišića).

Pogledajte za više detalja: zašto je ALT povišen.

Aspartat aminotransferaza (AST, AsAT)

Stanični enzim koji sudjeluje u metabolizmu aminokiselina. AST se nalazi u tkivima srca, jetre, bubrega, živčanog tkiva, skeletnih mišića i drugih organa. Krvni test AST može pokazati porast AST u krvi ako je bolest prisutna u tijelu, kao što su:

  • infarkt miokarda;
  • virusni, toksični, alkoholni hepatitis;
  • angina pektoris;
  • akutni pankreatitis;
  • rak jetre;
  • akutna reumatska bolest srca;
  • teški fizički napor;
  • zatajenje srca.

AST se povećava kod ozljeda skeletnih mišića, opekotina, toplotnog udara i zbog srčanih operacija.

Pogledajte detaljnije: zašto se podiže AST.

Alkalna fosfataza

Mnogi laboratoriji automatski uključuju ovaj enzim u biokemijsku analizu. S praktičnog stajališta, samo povećanje aktivnosti ovog enzima u krvi može biti zanimljivo.

To je dokaz ili intrahepatičke zastoja žuči u malim žučnim kanalima, kao što je slučaj s mehaničkom i parenhimskom žuticom, ili progresivne osteoporoze ili uništavanja kostiju (mijelom, starenje) ...

Holesterol

Komponenta metabolizma masti, sudjeluje u izgradnji staničnih membrana, sintezi spolnih hormona i vitamina D. Postoje ukupni kolesterol, lipoprotein kolesterola niske gustoće (LDL) i visoke gustoće (HDL).

Stupanj povećanja kolesterola u krvi:

  • 5,2-6,5 mmol / l - blagi stupanj povećanja tvari, zona rizika za aterosklerozu;
  • 6,5-8,0 mmol / l - umjereno povećanje, koje se podešava prehranom;
  • preko 8,0 mmol / l - visoka razina koja zahtijeva medicinsku intervenciju.

Povišeni kolesterol u serumu ili plazmi argument je u korist ateroskleroze, hipotireoze (slabe aktivnosti štitnjače), kroničnog hepatitisa, dekompenziranog dijabetesa, opstruktivne žutice.

Ova se brojka smanjuje s:

  • maligni tumori jetre;
  • ciroza jetre;
  • reumatoidni artritis;
  • hiperfunkcija štitnjače i paratireoidnih žlijezda;
  • post;
  • kršenje apsorpcije tvari;
  • kronična opstruktivna bolest pluća.

Bilirubin

Bilirubin je žuto-crveni pigment koji nastaje kada se hemoglobin razgradi u slezini, jetri i koštanoj srži. Njegova norma je u krvi djece i odraslih 3,4-20,5 µmol / l.

Ako tablica s rezultatima istraživanja sadrži povišenu razinu bilirubina, liječnik može dijagnosticirati jednu od sljedećih bolesti u odraslih:

  • žučna kamenačka bolest;
  • tumori gušterače;
  • upalne bolesti bilijarnog trakta.

Ako je bilirubin ispod normalnog, tada pacijent može imati jednu od predstavljenih bolesti:

  • akutni virusni hepatitis;
  • bakterijska oštećenja jetre (leptospiroza, bruceloza, itd.);
  • toksični hepatitis;
  • lijek;
  • neoplazme u jetri i primarna bilijarna ciroza;
  • hemolitička anemija različitih etiologija.

Bilirubin, koji nastaje kao rezultat razgradnje hemoglobina (neizravnog), ispušta se u krvotok, gdje se veže na albumin i prenosi u jetru. U stanicama jetre bilirubin se veže na glukuronsku kiselinu. Ovaj bilirubin povezan s glukuronskom kiselinom naziva se izravnim.

Pogledajte detaljnije: zašto se bilirubin u krvi povećava.

Amilaza

Odvaja ugljikohidrate iz hrane, osigurava njihovu probavu. Sadrži se u pljuvačnim žlijezdama i gušterači. Događa se alfa-amiliza (dijastaza) i gušterača amilaza.

  • norma alfa-amilaze: 28-100 jedinica / l.
  • norma amilaze gušterače: 0-50 u / l.

Visok sadržaj amilaze u biokemijskom ispitivanju krvi ukazuje na: peritonitis, pankreatitis, dijabetes melitus, cista gušterače, kamen, holecistitis ili zatajenje bubrega.

Smanjena alfa-amilaza: tirotoksikoza; infarkt miokarda; potpuna nekroza gušterače; toksikoza trudnica.

Kalij

Još jedan važan unutarćelijski elektrolit. Njegov normalan sadržaj u tijelu se kreće od 3,5 do 5,5 mmol po litri.

Smanjenje kalija:

  • višak hormona nadbubrežne kore (uključujući unos doznih oblika kortizona);
  • kronično gladovanje (ne dobivanje kalija iz hrane);
  • dugotrajno povraćanje, proljev (gubitak crijevnog soka);
  • oslabljena bubrežna funkcija;
  • cistična fibroza.

Povećanje kalija:

  • dehidracija;
  • akutno zatajenje bubrega (oštećeno izlučivanje bubrega); ,
  • nadbubrežna insuficijencija.
  • oštećenje stanica (hemoliza - uništavanje krvnih stanica, jaka gladovanja, konvulzije, teške ozljede).

Stanje kada je kalij povišen naziva se hiperkalemija, a kada je nizak, naziva se hipokalemija.

Natrij

Natrij nije izravno uključen u metabolizam. Njen je pun u izvanstaničnoj tekućini. Njegova glavna funkcija je održavanje osmotskog tlaka i pH. Izlučivanje natrija događa se mokraćom, a kontrolira ga hormon nadbubrežne kore - aldosteron.

Redukcija natrija:

  • pad koncentracije zbog povećanja volumena tekućine (dijabetes melitus, kronični srčani
  • insuficijencija, ciroza jetre, nefrotski sindrom, edemi).
  • gubitak elementa (zlouporaba diuretika, bubrežna patologija, nadbubrežna insuficijencija).

Povećanje natrija:

  • povećana funkcija kore nadbubrežne žlijezde;
  • prekomjerni unos soli;
  • gubitak izvanstanične tekućine (obilno znojenje, snažno povraćanje i proljev, pojačano mokrenje s dijabetesom insipidusom);
  • kršenje središnje regulacije metabolizma vode i soli (patologija hipotalamusa, koma).

Povećanje elementa u tragovima naziva se hipernatremija, a smanjenje naziva hiponatremija.

Rezultat

Različiti laboratoriji mogu provesti biokemijsku analizu krvi u skladu s izvrsnim nastavnim sredstvima, koristiti druge jedinice za mjerenje koncentracija elemenata.

Stoga stope pokazatelja mogu značajno varirati. Kad vam laboratorijski tehničar da rezultate rezultata, provjerite jesu li na obrascu napisane specifikacije. Jedino tako možete shvatiti postoje li promjene u vašim analizama ili ne.

Pogledajte videozapis: PRVI KORAK - KRVARENJE U TRUDNOĆI (Studeni 2019).

Ostavite Komentar