Veliki kašalj kod djece: simptomi i liječenje, savjet Komarovsky

Veliki kašalj je bakterijska bolest koja se prenosi kapljicama u zraku od bolesne osobe do zdrave osobe. Bakterije tijekom kašljanja izlaze iz inficiranog respiratornog trakta i prodiru kroz nosnu šupljinu do bronhijalne sluznice osobe u blizini. Tamo iritiraju receptore i uzrokuju nekontrolirani kašalj, koji se doslovno pretvara u povraćanje.

Cijepljenje protiv pertusisa počinje se provoditi u dobi od 3 mjeseca, zajedno s cijepljenjem protiv difterije i tetanusa - u pravilu se koristi DPT cjepivo. Od tri komponente cjepiva pertusis je najteže tolerirati. I često se dešava da oslabljena djeca ili djeca koja su ranije imala izražene reakcije na cjepivo dobivaju cjepivo s pripremom ADS-a, koji ne sadrži komponentu pertusisa.

Pravovremeno cijepljenje omogućuje smanjenje rizika od bolesti za 80 posto, a ako do zaraze dođe, bolest se odvija lakše.

Uzročnik Pertussis

Zašto je hripavac, a što je? To je ime zarazne, visoko zarazne bolesti koja pogađa dišne ​​organe i živčani sustav, a prati ga karakterističan napad konvulzivnog kašlja. Uzročnik hripavca - Bordet-Zhang (magareći jastučić) prenosi se s bolesnih na zdrave kapljice u zraku, kada kašlje.

Pertusis štapići mogu biti od tri glavna podtipa - agresivna i teška prva vrsta infekcije, te povoljnija i umjereno teška - druga i treća vrsta štapića. Međutim, u razvoju hripavca posljednju ulogu imaju i dob i prethodno zdravstveno stanje djeteta.

Periodi bolesti:

 • razdoblje inkubacije - 2-14 dana,
 • početno ili kataralno razdoblje je 2-14 dana,
 • period konvulzivnog kašlja - od 1 mjeseca ili više,
 • oporavak - 1-2 mjeseca.

Veliki kašalj prenosi se kapljicama u zraku i širi se 2,5 metara od vlasnika. Štapić se ne prenosi kroz dijelove njege, a osjetljivost na hripavac varira od 70 do 100%, ovisno o stupnju gustoće skupina i trajanju njihovog boravka u timu. Veliki kašalj se može razboljeti u bilo kojoj životnoj dobi od novorođenčeta, djeca se često razboljevaju tijekom hladne sezone - od studenog do ožujka, kada praktički ne idu na šetnje i ostaju kod kuće ili u vrtiću. Porast u incidenciji javljaju se otprilike jednom u tri do pet godina, prenosi hripavac koji daje doživotni uporni imunitet.

U dobi od jedne godine, hripavac je vrlo težak, stopa smrtnosti (smrt) je visoka - 50-60% slučajeva među necijepljenom djecom. Nakon cjepiva protiv pertusisa, ako se bolest razvije, ona ne teče tako jasno, bez karakterističnih napada.

Simptomi pertusisa

Vrijeme inkubacije kod hripavca je 6-20 dana (obično 7 dana). U slučaju pertusisa kod djeteta, glavni simptom su napadi ozbiljnog spazmodičnog kašlja, koji se ponavljaju dugo vremena (vidi sliku).

Međutim, prvi znaci hripavca kod djece nalikuju na uobičajene akutne respiratorne bolesti: slabost, gubitak apetita, blagi rinitis, rijetki suhi kašalj, groznica (najčešće do 37-37,5 stupnjeva, u nekim slučajevima i do 39 stupnjeva).

Dan za danom, kašalj se povećava, u 12-14 dana bolesti, ima grčeviti, paroksizmalni karakter. Noću, napadi kašlja postaju učestaliji, što otežava spavanje djeteta. Ovisno o tijeku bolesti, napadi mogu trajati 4-5 minuta i ponavljati se do 20 puta dnevno. Na kraju napada kašlja, dijete se može žaliti na bol u prsima i trbuhu. U nekim slučajevima bolest je praćena povraćanjem.

Bolest se odvija u tri faze (kataralna, paroksizmalna i stadij oporavka). Općenito, bolest traje 6-8 tjedana.

 1. Plavog jezika. Opće stanje djeteta ostaje bez izraženih promjena. Tjelesna temperatura može porasti do subfebrilnih brojeva (37,5 ° C). Pojavljuje se suhi kašalj, lošiji navečer i noću. Kašalj postupno postaje opsesivan, postupno se pretvara u paroksizmalno. Može doći do curenja iz nosa, smanjenog apetita, tjeskobe i razdražljivosti. Simptomi nalikuju manifestacijama faringitisa, laringitisa, traheitisa. Što je bolest teža, to je kraća kataralna faza. Tako u djece u prvoj godini života trajanje kataralnog razdoblja je 3-5 dana, kod starije djece - do 14 dana.
 2. Paroksizmalne. Nema nikakvih znakova akutnih respiratornih infekcija, a kašalj postaje opsesivan, grčevit. To se događa u drugom ili trećem tjednu bolesti. Upravo u ovoj fazi može se prepoznati hripavac kod djeteta karakterističnim kašljem. Iskusni pedijatar o vrsti kašlja odmah će utvrditi je li to hripavac ili ne. I to ne zahtijeva nikakvu dijagnozu, laboratorijske testove. Znaci hripavca kod cijepljenog djeteta u ovoj fazi su mnogo blaži. Često se događa da se veliki kašalj prenosi bez dijagnoze: kašljao je i sve je nestalo bez ikakvog liječenja.
 3. Razdoblje dopuštenja (od 2 do 4 tjedna). Tijekom tog perioda, imunitet organizma mobilizira svoje snage i uz pomoć antibiotika porazi agresora. Kašalj se povlači, napadaji postaju manje učestali. Priroda "pijetla" kašlja prolazi. Sastav sputuma se mijenja - postaje mukupurulentan i postupno prestaje otpuštati. Tijekom vremena svi simptomi bolesti nestanu i beba se oporavi.

Teški pertusis u djece može dovesti do ozbiljnih posljedica i komplikacija, osobito se razvija hipoksija, zbog čega je poremećen dotok krvi u mozak i srčani mišić. Pogrešnom metodom liječenja pertusisa kod djece mogu nastati komplikacije u radu organa dišnog sustava, razvija se upala pluća, emfizem, upala pluća. Ostale bakterije također se mogu razviti u stajaćem tkivu pluća.

Tijek bolesti kod male djece

Veliki kašalj kod male djece je vrlo težak, inkubacija je kraća. Kratka kataralna faza prelazi u dugo paroksizmalno razdoblje.

Klasični kašalj ne mora biti, zamjenjuje ga kihanje, tjeskoba, plač, dijete zauzima položaj embrija. Represija, ako postoji, nije jasno definirana. Može biti apneja (respiratorni zastoj) tijekom napada ili između napada, posebno je opasno za apneju za vrijeme spavanja. Mlađa djeca imaju vrlo visok rizik od razvoja komplikacija.

Kako izgleda magareći kašalj?

spojler

zaviti

Krvni test za hripavac

U ranoj fazi, kada simptomi hripavca kod djece još nisu izraženi, analiza hripavca pomaže u dijagnosticiranju bolesti. Provodi se bakteriološkom metodom, kada se kolonija bakterija uzgaja iz sluzi koja se uzima u nazofarinksu pacijenta i utvrđuje se njihova vrsta, ili se, ako je potrebno, dobije rezultat PCR-a, koji omogućuje detekciju pertusisa u razmazu.

Osim toga, koriste se serološki testovi koji pokazuju prisutnost antitijela na pertusis u krvi ili ždrijelu ždrijela.

Liječenje pertusisa u djece

Veći broj bolesne djece liječi se kod kuće, ali pod nadzorom liječnika. Međutim, postoje slučajevi kada je hospitalizacija u bolnici vitalna potreba. Ovo je:

 • djeca do šest mjeseci starosti;
 • komplicirani pertusis;
 • veliki kašalj u kombinaciji s drugim bolestima;
 • hripavac kod oslabljene djece;
 • svi teški oblici hripavca.

Prije svega, hripavac zahtijeva karantenu (25 dana od prvog dana bolesti). Neophodno je da se bolest ne proširi dalje, osim što pacijent ne može biti podvrgnut drugim infekcijama, kako ne bi došlo do komplikacija. U tom smislu, zaštitite drugu djecu od oboljelih i poduzmite sve mjere kako bi spriječili širenje bolesti.

Hranu i piće djetetu treba davati često, malim porcijama, a kada povraćati - ponovno se hrane. Svježi zrak doprinosi olakšanju napada, tako da dijete treba organizirati šetnje. Liječenje se treba odvijati u opuštenoj atmosferi, jer napade kašlja izazivaju živčana napetost i emocionalni kvarovi.

Liječenje pertusisa kod djece nužno uključuje antibiotsku terapiju. Od pravilnog izbora lijeka ovisi o trajanju bolesti i težini djeteta. Također za liječenje bolesti, liječnici propisuju uporabu antikonvulziva, antitusivnih i iskašljavajućih lijekova, sedativa, homeopatskih lijekova.

Ako ne liječite hripavac, nakon 2-3 tjedna može se razviti u upalu pluća. Osim toga, ako dijete pati od teškog oblika hripavca, može doći do kašnjenja u razvoju živčanog sustava (odgođeni govor, ometa pozornost).

Kako liječiti magareći kašalj u djece - kaže Komarovsky

Veliki kašalj kod djece i njezini simptomi, naglašava Komarovsky, s blagim bolestima, teško je dijagnosticirati.

Prilikom pravovremene i pravilne dijagnoze, pažnje i promatranja pomaže pedijatar. Tako da sve konačno postane jasno, pogledajte video "Veliki kašalj: simptomi kod djece". Nemojte paničariti zbog znakova hripavca, ali nemojte spuštati stražu.

Sprečavanje hripavca - Samo cijepljenje

Glavna mjera za prevenciju pertusisa je cijepljenje. Bez obzira na to koliko protivnik prisilnog cijepljenja protiv pertusisa ostaje činjenica: ako dijete nije cijepljeno, rizik od obolijevanja je vrlo visok, osobito ako je dijete u aktivnom kontaktu s drugom djecom. A taj se rizik stalno povećava zajedno s rastom neuspjeha i nerazumnih medicinskih povlačenja iz cijepljenja.

Danas se u kasnijim fazama često dijagnosticira hripavac, što otežava liječenje i dovodi do komplikacija. Postoji još jedan administrativni faktor. Ako pedijatar ima hripavac na licu mjesta, to je hitan slučaj koji zahtijeva popunjavanje mnogih radova, "razjašnjavanje odnosa" sa sanitarnom epidemiološkom stanicom, itd. Stoga se dijagnoza hripavca pokušava pokušati ne oglašavati.

Cijepljenje provedeno za zdravo (ili gotovo zdravo, ne kontraindicirano) dijete je praktično sigurno. Najčešći neugodni učinak je temperatura i bol na mjestu ubrizgavanja, ali se ovi učinci mogu izbjeći ako se koriste moderna pročišćena cjepiva (kao što su Infanrix ili Pentaxim).

Pogledajte videozapis: Čaj protiv kašlja od crnog luka - za iskašljavanje (Siječanj 2020).

Loading...

Ostavite Komentar