Antivirusna mast Aciklovir: upute za uporabu

Aciklovir je lijek koji ima antivirusni učinak, uglavnom usmjeren na herpes simplex virus i šindre.

Ova mast inhibira sintezu DNA patogena, navedenih bolesti. Potiskuje proces nastanka novih elemenata herpes čireve, smanjuje rizik od komplikacija, smanjuje bolove u akutnom razdoblju bolesti, pridonosi bržem formiranju kora.

Na ovoj stranici naći ćete sve informacije o acikloviru: kompletne upute za uporabu ovog lijeka, prosječne cijene u ljekarnama, potpuni i nepotpuni analozi lijeka, kao i prikazi osoba koje su već koristile mast Aciclovir. Želite ostaviti svoje mišljenje? Molimo, napišite u komentarima.

Kliničko-farmakološka skupina

Antivirusni lijek za lokalnu uporabu.

Uvjeti prodaje u ljekarni

Otpušta se bez recepta.

Cijene

Koliko je aciklovir u obliku masti? Prosječna cijena u ljekarnama je na razini od 20 rubalja.

Oblik i sastav otpuštanja

Proizvode se dvije vrste masti koje se odvajaju ovisno o koncentraciji aktivne tvari - zapravo aciklovir.

 • 5% - koristi se za vanjsku uporabu na otpornijoj koži i sluznicama.
 • 3% - za liječenje sluznice oka.

Najčešći oblik oslobađanja - mast, ali lijek je u obliku kreme, tablete i otopine za injekcije, ali u ovom obliku se koristi mnogo rjeđe.

Farmakološki učinak

Glavna aktivna tvar masti je aciklovir, koji pripada grupi sintetičkih analoga dezoksiguanidina, Ova tvar je sastavni dio DNA. Aciklovir je aktivan protiv herpes simplex virusa prvog i drugog tipa, koji uzrokuju ne samo herpes, već i šindre i pileće boginje. Mast pokazuje umjerenu aktivnost kada je izložena Epstein-Barr virusima i citomegalovirusu.

Nakon nanošenja na kožu, aciklovir mast izravno prodire u inficirane stanice mikroorganizma, odnosno virusa. U stanicama, aciklovir stupa u interakciju s enzimima virusa, ometa njihov normalan razvoj, a time i lanac reprodukcije patogena je prekinut. Lijek nema učinka na zdrave stanice.

Indikacije za uporabu

Uputa za aciklovir navodi da je mast djelotvorna protiv sljedećih bolesti:

 • boginje;
 • herpes zoster;
 • herpes keratitis;
 • bilo koje infektivne lezije na koži uzrokovane herpesom Herpes Simplex tip 1 i 2;
 • kronični i primarni herpes na sluznicama usana i genitalija;
 • lezije citomegalovirusa;
 • s porazom kože pacijenata nakon operacije;
 • za prevenciju herpes lezija kože i sluznice s teškim lezijama imunološkog sustava uslijed kemoterapije ili radioterapije.

Kontraindikacije

Aciklovir u obliku masti nije propisan u slučaju da je tijelo osjetljivo na glavnu komponentu lijeka ili na pomoćne sastojke.

Koristiti tijekom trudnoće i dojenja

Uporaba lijeka tijekom trudnoće je moguća ako potencijalna korist za majku nadmašuje mogući rizik za fetus.

Lijek se nalazi u majčinom mlijeku nakon ulaska u sustavnu cirkulaciju majke, tako da u razdoblju liječenja dojenje treba prekinuti.

Upute za uporabu

Upute za uporabu pokazuju da se aciklovir u obliku masti koristi za liječenje herpesa i lišaja na usni, u intimnom području, na membranama sluznice i na drugim područjima kože.

Preporuke za upotrebu:

 1. Terapija bi trebala početi, primjećujući početne simptome - peckanje, svrab, crvenilo. Ako su se već pojavile herpetičke mjehuriće, važno je izbjegavati njihovo lomljenje kako se infekcija ne bi proširila tijekom liječenja.
 2. Da biste spriječili širenje virusa također je potrebno koristiti pamučnu krpu ili rukavice (sve za jednokratnu upotrebu) za nanošenje kreme.
 3. Oboljelo područje i malo područje oko (do 5 mm) prekriveno je tankim slojem kreme svakih 4 sata, osim 8 sati spavanja noću.
 4. U prosjeku, infektivni proces se zaustavlja 5 dana, ali uz opsežnu upalu potrebno je povećanje do 10 dana.

Mast za oči Aciklovir u obliku trake duljine 1 cm umeće se u donju konjunktivnu vrećicu 5 puta dnevno (svaka 4 sata) do zacjeljivanja. Liječenje se nastavlja 3 dana nakon zacjeljivanja.

Nuspojave

Uporaba topikalne masti može uzrokovati sljedeće nuspojave:

 1. Alergijske reakcije - urtikarija, alergijski dermatitis, zamagljen vid pri polaganju masti u konjunktivalnu vrećicu, edem očnih kapaka, keratopatija, blefaritis, konjunktivitis.
 2. Na strani kože - svrbež, peckanje, bol, crvenilo, povećan osip.

Posebne upute

Kao jedan od prvih antivirusnih lijekova, mast za aciklovir donosi najveći učinak na primarne lezije herpes virusa kada se liječenje započne u ranim fazama bolesti. Oko 60% bolesnika s recidivirajućim oblikom bolesti pati od smanjenog imuniteta, s obzirom na to da se infekcija razvila, dermatolozi propisuju imunostimulanse i imunomodulatore zajedno s aciklovir kremom.

Kada nanosite mast na konjunktivalnu vrećicu, moguće je privremeno oštećenje vida, što može utjecati na sposobnost adekvatne kontrole vozila i složenih mehaničkih uređaja, pa je nakon dobivanja masti za aciklovir u oči bolje pričekati dok vozilo ne prestane prije vožnje. Osim toga, trebate pogledati datum izdavanja kako ne biste koristili lijek koji je istekao.

Interakcije lijekova

Istovremena uporaba masti aciklovir s drugim antivirusnim lijekovima oralno povećava terapijski učinak masti.

Istovremena vanjska uporaba masti s tabletama aciklovira povećava rizik od nuspojava s pogrešno izračunatom dozom lijeka.

Recenzije

Pokupili smo neke recenzije ljudi o lijeku aciklovir u obliku masti:

 1. Masha. Herpes mi često smeta, osobito nakon ili tijekom prehlade. Ona se manifestira uglavnom na usnama i na nosnoj pregradi. Tražio sam učinkovitu mast, ljekarna je ponudila jeftin lijek aciklovir, koji sam redovito koristio, prema uputama, tretirajući zahvaćena područja nekoliko puta dnevno. No, nažalost, ona nije dobila očekivani učinak - da s mazilom, da bez nje trajanje infekcije je isto.
 2. Svetlana. Imam povraćaj genitalnog herpesa gotovo svakog proljeća i jeseni. U tom razdoblju pijem lijekove koje je propisao liječnik i istovremeno nanosim Aciclovir kremu, dobro se apsorbira i značajno smanjuje nelagodu.
 3. Lana. Pozdrav svima! Ranije, Herpes me često mučio, samo se moraš prehladiti, poput onih za tebe. na usni iskoči ova bjaka. No, nakon preporuke liječnika, počeo sam koristiti Gerpferon (aciklovir je dio), sada imam herpes ne više od 1-2 puta godišnje. Obično je jesen i proljeće, vrijedno je nositi naše usne - prasak !!! Sljedećeg dana, čekajte - evo ga. Ili iz živaca. Izlazi samo na donjoj usni. Dobra mast, i pomaže brzo, 2-3 dana i sve je otišlo. Jako sam zadovoljan, savjetujem svima da isprobaju nekoga tko ima iste probleme! Sad mi herpes nije problem.
 4. Marina. Nažalost, imam herpes virus i povremeno se osjećam. Ranije se koristila krema Acyclovir, ali je počeo loše pomagati. Tada sam se prebacio na mast, u kojoj je koncentracija lijeka dvostruko veća. Mast učinkovito uklanja osip i stoga je uvijek u mojoj torbici. Drago mi je da je lijek bezopasan i možete ga koristiti gotovo bez ograničenja. Osim toga, podiže lokalni imunitet, kao rezultat toga, ja sam neko vrijeme zaštićen od ponovljenih manifestacija ...

Analoga

Najpoznatiji i često propisani analozi masti aciklovir na aktivnoj komponenti:

 • Zovirax
 • Tsiklovir
 • Vivoraks
 • Viroleks
 • Gerpesin
 • Lizavir
 • Provirsan
 • Medovir

Prije uporabe analoga obratite se svom liječniku.

Uvjeti skladištenja i rok trajanja

Čuvati na suhom, zaštićenom od svjetla, izvan dohvata djece, na temperaturi ne višoj od 25 ° C. Rok trajanja 3 godine.

Pogledajte videozapis: MOTORNA PILA UPUTE ZA UPORABU (Studeni 2019).

Loading...

Ostavite Komentar