Kako primjenjivati ​​tablete Valaciclovir

Valaciklovir je lijek koji eliminira bilo kakve manifestacije takve infekcije kao što je herpes u epidermisu i sluznici.

Glavna komponenta lijeka je valaciklovir hidrid. Aktivna tvar na razini sinteze DNA djeluje na virus, potiskujući njegov razvojni proces, ne dopuštajući mu da se množi na staničnoj razini. Lijek se propisuje kako bi se uklonile herpesne infekcije, kao i citomegalovirus.

Na ovoj stranici naći ćete sve informacije o valacikloviru: potpune upute za uporabu ovog lijeka, prosječne cijene u ljekarnama, potpune i nepotpune analoge lijeka, kao i recenzije osoba koje su već koristile valaciklovir. Želite ostaviti svoje mišljenje? Molimo, napišite u komentarima.

Kliničko-farmakološka skupina

Skupina antivirusnih agenasa analoga nukleozida.

Uvjeti prodaje u ljekarni

Otpušta se bez recepta.

Cijene

Koliko košta Valaciclovir? Prosječna cijena u ljekarnama je 400 rubalja.

Oblik i sastav otpuštanja

Tablete u filmskoj ljusci, u kartonskim pakiranjima ili staklenim pločama od 10 komada.

 • Sastav jedne tablete sadrži 556 mg valaciklovir hidroklorida (500 mg u odnosu na valaciklovir).

Farmakološki učinak

Utjecaj aktivnih stanica herpes virusa i šindre aktivna tvar valaciklovir uništava membrane i potiče poremećaje u njihovom funkcioniranju. U najvećoj mjeri lijek utječe na virus herpesa, čisti kožu i sprječava njeno širenje.

Lijek je također aktivan u velikim područjima oštećenja, što je važno u liječenju naprednih stadija bolesti. Podvrgnuta nizu modifikacija, aktivna tvar sredstva djeluje na sintezu DNA virusa herpesa, zaustavljajući njegov razvoj i narušavajući funkcioniranje procesa.

Indikacije za uporabu

Primjena lijeka indicirana je i za odrasle bolesnike i za djecu s određenim indikacijama. Za odrasle pacijente, lijek se propisuje za liječenje:

 • kako bi se smanjio rizik od seksualnog prijenosa genitalnog herpesa;
 • herpes simplex (na usnama);
 • genitalni herpes (u prvoj epizodi, s recidivom, ako je potrebno, supresijom virusa kod HIV-inficiranih pacijenata);
 • herpes zoster (crvenilo).

U pedijatriji su potrebne sljedeće indikacije za propisivanje lijeka:

 • liječenje herpes simplexa (područje usana);
 • liječenje varicella zoster.

Kontraindikacije

Ovaj lijek se ne koristi u bolesnika s individualnom intolerancijom na glavni aktivni sastojak ili pomoćne komponente tablete. Lijek također nije propisan za liječenje djece čija je dob manja od 12 godina.

Koristiti tijekom trudnoće i dojenja

Nisu provedena odgovarajuća i strogo kontrolirana ispitivanja sigurnosti valaciklovira tijekom trudnoće i dojenja. Primjena u ovoj kategoriji bolesnika moguća je u slučajevima kada očekivana korist terapije za majku premašuje potencijalni rizik za fetus ili dijete.

Poznato je da se aciklovir, koji je metabolit valaciklovira, izlučuje u majčino mlijeko u koncentraciji 0,6-4,1 puta većoj od koncentracije u plazmi. T1 / 2 aciklovir iz majčinog mlijeka je 2,8 h, što je usporedivo s T1 / 2 iz plazme.

U eksperimentalnim ispitivanjima valaciklovir nije imao teratogenih učinaka kod štakora i kunića. Kada se daje oralno, valaciklovir nije uzrokovao poremećaje plodnosti u mužjaka i ženki štakora.

Upute za uporabu

Upute za uporabu pokazuju da se tablete valaciklovira uzimaju oralno s vodom, bez obzira na obrok.

Preporučeno doziranje:

 1. Suzbijanje ili sprečavanje ponavljanja infekcija kože i sluznica uzrokovanih virusom herpes simplexa (uključujući i odrasle osobe s imunodeficijencijom): imunokompetentni pacijenti - 500 mg 1 put dnevno, odrasli s imunodeficijencijom - 500 mg 2 puta dnevno. Trajanje tečaja - 6-12 mjeseci, onda je potrebno procijeniti učinkovitost terapije;
 2. Liječenje infekcija kože i sluznica uzrokovanih herpes simplex virusom: 500 mg 2 puta dnevno. U slučaju recidiva - unutar 3 ili 5 dana, u slučaju primarnog herpesa - trajanje tečaja treba produžiti na 10 dana. U slučaju relapsa, potrebno je početi uzimati lijek u prodromalnom razdoblju ili od trenutka pojavljivanja prvih znakova bolesti. Alternativno, kada se liječi herpes, dvostruki unos od 2.000 mg tijekom 1 dana s intervalom od najmanje 6 sati smatra se učinkovitim;
 3. Liječenje herpesa zostera (Herpes zoster) i očnog herpesa zostera u odraslih bolesnika: 1000 mg 3 puta dnevno, tijekom 7 dana.
 4. Prevencija citomegalovirusnih infekcija i bolesti nakon transplantacije (transplantacije) parenhimskih organa: 2.000 mg 4 puta dnevno, trajanje liječenja je 3 mjeseca ili više. Lijek treba započeti odmah nakon transplantacije. Dozu treba smanjiti s obzirom na klirens kreatinina;

Bolesnici s oštećenom bubrežnom funkcijom zahtijevaju prilagodbu doze lijeka.

Nuspojave

Uzimanje lijeka može uzrokovati sljedeće nuspojave:

 1. glavobolja (u 15% slučajeva);
 2. mučnina (prema medicinskim istraživanjima, ne više od 8% onih liječenih valaciklovirom);
 3. povremeno je došlo do privremenog oštećenja vida (samo kod 3% osoba).

Lijek se razgrađuje u jetri i izlučuje kroz bubrege. Osobe s bolestima bubrega, bolesna jetra trebaju uzimati smanjene doze lijeka (kako ne bi preopteretili bolesni organ i ne pogoršali njegovo stanje).

Predozirati

Kod predoziranja lijekom u bolesnika dolazi do taloženja aktivne tvari u tubulima bubrega, što rezultira nepotpunim radom. Liječenje predoziranja sastoji se od hemodijalize - ovisno o razvoju anurije i zatajenja bubrega.

Posebne upute

U starijoj dobi treba biti oprezan kada se koristi bilo koji oblik lijeka, jer povećava vjerojatnost negativnih posljedica njegove primjene.

Interakcije lijekova

 1. Uz istovremenu primjenu valaciklovira s lijekovima koji narušavaju funkciju bubrega (uključujući ciklosporin, takrolimus), može doći do pogoršanja bubrežne funkcije.
 2. Dok su uzimali aciklovir i neaktivni metabolit mofetilmikofenolata (imunosupresiv koji se koristi u transplantaciji), uočeno je povećanje AUC aciklovira i mofetilmikofenolata.

Recenzije

Primili smo povratne informacije od ljudi o Valacicloviru:

 1. Eva. U našoj obitelji herpes je problem broj jedan! Ne samo na usnama, nego i na drugim mjestima. Postoji mnogo lijekova protiv ovog virusa, a u kompletu za prvu pomoć nismo iznimka! Za sebe sam otkrio ovaj lijek. Valaciclovir, kao i meni, pomaže, pogodan je za mene, jer nije uvijek pogodno pomazati pomast, a pogodnije je uzeti tabletu tijekom dana!
 2. Maxim. Počela sam uzimati Valaciclovir zbog činjenice da je postalo nepodnošljivo izdržati osip od herpesa - uz zdravi način života, genitalije. Nisam se uspio odmah oporaviti. Prema liječniku, imam kronični oblik. Pomoglo je samo dugotrajno liječenje. Shemu je propisao virolog iz poliklinike. Već 8 mjeseci, jer nema recidiva, nema ni najmanjih simptoma. Rezultat odgovara.
 3. Tatjana. Aciklovir košta 90 rubalja, Valaciclovir (proizveden u Rusiji) košta 600 rubalja. I u Ukrajini Valaciclovir košta 90 grivna - to nije 600 rubalja na sve. Je li vrijeme za prilagodbu cijena lijekova? Ne samo da nije siguran da nije kupio lažni lik, kao što je prešana kreda, pa su i cijene nezamislivo iskorenjene. Odvratno je živjeti na tim cijenama.

Sveukupno gledano, recenzije su dobre. Lijek trajno uklanja herpesNajčešće nuspojave su mučnina i gastrointestinalni problemi. Mnogi su zadovoljni relativno niskom cijenom lijekova.

Analoga

Valaciklovir je aktivni sastojak. Dio je različitih lijekova (različitih proizvođača):

 • Valaciclovir canon (kineski valaciklovir) - tablete od 500 mg.
 • Valvir (priprema proizvodnje Islanda) - tablete u dvije doze - na 500 mg i 1000 mg.
 • Valaciklovir i Valcicon (proizvođač - Rusija) - tablete od 500 mg. Valaciklovir može biti u većoj koncentraciji - 1000 mg.
 • Valavir (Ukrajina) - tablete od 500 mg.
 • Vayrova, Virdel, Valmik (lijekovi proizvedeni u Indiji) - tablete od 500 mg, Valmik također može biti 250 mg.
 • Valtrex (valaciklovir iz Poljske) - tablete od 500 mg.

Prije uporabe analoga obratite se svom liječniku.

Uvjeti skladištenja i rok trajanja

Skladištite lijek u sigurnom, izvan dohvata djece, na temperaturi koja ne prelazi 25 stupnjeva. Rok trajanja lijeka je 3 godine od datuma proizvodnje navedenog na pakiranju. Nakon tog razdoblja tablete se ne mogu uzimati oralno.

Pogledajte videozapis: Kako koristiti Somat Gold tablete? (Veljača 2020).

Loading...

Ostavite Komentar