Vitabak kapi za oči

Vitabak kapi za oči antimikrobni su lijek iz skupine bigvanida.

Lijek se koristi za liječenje upalnih bolesti prednjeg oka (konjuktivitis, keratitis) uzrokovanih osjetljivim mikroorganizmima. Ima širok spektar antimikrobnog djelovanja (bakterije, neke vrste virusa i gljivica).

Na ovoj stranici naći ćete sve informacije o Vitabactu: potpune upute za uporabu ovog lijeka, prosječne cijene u ljekarnama, potpune i nepotpune analoge lijeka, kao i prikaze osoba koje su već koristile Vitabact. Želite ostaviti svoje mišljenje? Molimo, napišite u komentarima.

Klinička i farmakološka skupina

Antimikrobni lijek za lokalnu primjenu u oftalmologiji.

Uvjeti prodaje u ljekarni

Otpušta se bez recepta.

Cijene

Koliko košta Vitabact? Prosječna cijena u ljekarnama je 400 rubalja.

Oblik i sastav otpuštanja

Proizvode se Vitabakt kapi za oči. Aktivni sastojak je piloksidin. 1 ml otopine sadrži 500 mg pioksidina hidroklorida. Pomoćne komponente: pročišćena voda, bezvodna dekstroza, polisorbat 80.

Vitabak kapi za oči dostupne su u plastičnim bocama s kapaljkama. Volumen - 10 ml.

Farmakološki učinak

Vitabak kapi za oči pripadaju antimikrobnim sredstvima, skupini bigvanida s antiseptičkim djelovanjem. Ovaj lijek se koristi za vanjsku uporabu, kako bi se uklonili upalne bolesti prednjeg oka, osobito, konjunktivitis, keratitis.

Osnova lijeka je supstanca - piloksidin, koja djeluje na brojne bakterije, viruse i gljivice. U jednom mililitru lijeka ima 500 mikrograma piloksidin hidroklorida. Pored glavne komponente piloksidina, bezvodne dekstroze, pročišćene vode, polisorbat 80 je uključen u pripravak.

Efektivno protiv:

 • dacryocystitis;
 • neke vrste gljivica i virusa;
 • stafilokoki;
 • klamidija;
 • E. coli;
 • infektivne komplikacije u postoperativnoj praksi.

Ne djeluje protiv:

 • bolesti drugog podrijetla.

Lijek ima lokalni učinak, tako da apsorpcija piloksidina u krv praktički ne postoji, njezin udio u krvi je neznatan.

Indikacije za uporabu

Odredite odrasle i djecu od 0 godina s tim bolestima:

 • dacryocystitis;
 • bakterijske infekcije prednjeg oka;
 • sprječavanje infektivnih komplikacija u postoperativnom razdoblju nakon kirurških zahvata u prednjem dijelu oka.

Kontraindikacije

Vitabact nema kontraindikacija za primjenu, s izuzetkom preosjetljivosti na trenutne ili pomoćne komponente lijeka.

Koristiti tijekom trudnoće i dojenja

Podaci o uporabi lijeka od strane žena tijekom trudnoće i dojenja nisu dostupni. Stoga se ne preporuča imenovanje kapi majkama i ženama koje doje.

Upute za uporabu

Upute za uporabu pokazale su da je u liječenju bakterijskih infekcija Vitabact usađen u konjunktivalnu vrećicu 1 kap 2-6 puta / dan. Trajanje liječenja je 10 dana, a svrsishodnost i potreba za povećanjem trajanja liječenja dulje od 10 dana određuje liječnik.

U postoperativnom razdoblju lijek se usađuje u konjunktivnu vrećicu 1 kapi 3-4 puta / dan.

Za prevenciju postoperativnih komplikacija (preoperativna priprema), 1-2 kapi lijeka se usađuju u vrećicu konjunktive neposredno prije operacije.

Nuspojave

Lijek rijetko uzrokuje nuspojave. U rijetkim slučajevima mogu se pojaviti alergijske reakcije u obliku konjuktivne hiperemije.

Predozirati

Nedostaju informacije o predoziranju droge.

Posebne upute

 1. Zabranjeno je koristiti Vitabact u prednjoj komori oka ili za subkonjunktivalne injekcije.
 2. Vitabact ne djeluje na očne leće, ne mrlja ih, no njihovo je nošenje kontraindicirano tijekom infektivnih i upalnih bolesti oka.
 3. Pacijenti bi trebali biti svjesni da se pri zajedničkom korištenju Vitabacta s drugim oftalmološkim preparatima preporuča razmotriti razmak između njihove uporabe najmanje 15 minuta.

Tijekom liječenja Vitabactom, pacijenti mogu osjetiti smanjenje jasnoće vida, što zahtijeva oprez u kontroli potencijalno opasnih mehanizama koji zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje.

Interakcije lijekova

Interakcija lijeka Vitabact s drugim lijekovima nije otkrivena. Moguće je da se njegovo djelovanje u kombiniranoj primjeni s glukokortikosteroidima smanjuje.

Recenzije

Pokupili smo neke recenzije ljudi o pripremi Vitabacta:

 1. Eugene. Dobio sam sjajnog liječnika koji je propisao ove kapi. stalno je trpjela konjunktivitis (noseći objektiv), te su kapi puno i brzo i učinkovito pomagale, iako ih je bilo teško pronaći - nisu ih sve ljekarne prodale.
 2. Anna. U proljeće je dijete počelo patiti od konjunktivitisa. Bila je liječena bez liječnika - oftalmoferona i albumina. Potpuno izliječenje nije uspjelo. Nakon očiglednog oporavka, bolest se ponovno pogoršala i pogoršala. Tako smo patili više od tjedan dana. Naposljetku smo otišli do okulista. Otkazao je naše pripreme i propisao Vitabact. Te kapi za oči djetetu ne uzrokuju neugodne osjećaje, iako su zakopane pet puta dnevno. Nakon nekoliko dana počela su poboljšanja. Četiri dana kasnije bolest je nestala. Ali mi smo se pridržavali imenovanja liječnika i liječili smo se deset dana. Djetetu je bilo teško objasniti zašto je kapao kad su mu oči već bile zdrave. Ali mi smo izdržali. Dva mjeseca su prošla, ali se bolest ne vraća.
 3. Vic. Te su mi kapi prepisale oftalmolog za miokopiju oba oka, bilo je potrebno pregledati ih deset dana. No, očito je preosjetljivost na sastojke lijeka odmah utjecala na mene, razvio sam jak konjunktivitis. Morao sam hitno otići liječniku i zamijeniti ga drugim, osim naprava s nevena i kamilice koje su mi se činile ne manje učinkovitim.

Prema liječnicima, učinkovitost ovog lijeka uvelike ovisi o strukturnim značajkama suznog kanala i infektivnog agensa. Ako pacijent ima uski prodorni kanal, upotrijebite ga antimikrobna sredstva neće donijeti željeni učinak.

Analoga

U ljekarnama možete pronaći kapi za oči, koje su po terapijskom učinku slične vitabactu. Ti lijekovi uključuju:

 • Sulfacil natrijeve kapi;
 • Kloramfenikol kapi za oči;
 • Upala očiju-septoneks;
 • Tobrex kapi za oči.

Prije uporabe analoga obratite se svom liječniku.

Uvjeti skladištenja i rok trajanja

Lijek se preporučuje čuvati na temperaturi od 15 do 25 C tijekom 2,5 godine. Otvorena boca s kapljicama može se koristiti 1 mjesec.

Loading...

Ostavite Komentar