Dalatsin svijeće

Dalacin spada u skupinu antimikrobnih i antiseptičkih lijekova. Koristi se za liječenje ginekoloških bolesti i akni vulgaris.

Ima bakteriostatičku aktivnost, kada se koristi u povišenim koncentracijama ima baktericidno djelovanje. Učinkovit protiv mikroflore, izazivajući razvoj vaginalne disbioze (vaginoze): Mycoplasma hominis, Gardnerella vaginalis, Bacteroides spp., Peptostreptococcus spp., Mobiluncus spp.

Na ovoj stranici naći ćete sve informacije o Dalacinu: kompletne upute za uporabu ovog lijeka, prosječne cijene u ljekarnama, potpune i nepotpune analoge lijeka, kao i prikaze osoba koje su već koristile Dalacin čepiće. Želite ostaviti svoje mišljenje? Molimo, napišite u komentarima.

Kliničko-farmakološka skupina

Antibiotik za lokalnu uporabu u ginekologiji.

Uvjeti prodaje u ljekarni

Otpušta se na recept.

Cijene

Koliko košta dalatsin u obliku svijeća? Prosječna cijena u ljekarnama je 700 rubalja.

Oblik i sastav otpuštanja

Dalatsin svijeće imaju oblik torpeda, njihova površina je glatka, boja je bijela ili blizu bijele.

 • Jedan čepić sadrži 100 mg klindamicina.

Osnova lijeka - krute masti Witepsol H-32, koja je mješavina mono-, di- i triglicerida. Svijeće za prodaju na 3 komada. u pakiranju s aplikatorom.

Farmakološki učinak

Lijek ima baktericidni, bakteriostatski učinak, učinkovit je protiv anaerobnih, gram-pozitivnih bakterija, uključujući stafilokoke, streptokoke, difteriju, antraks, asteroide Nocardia.

Lijek pokazuje antimikrobno djelovanje protiv klostridija, bakterioida, Prevotella, Peptococcusa, aktinomikoze, patogena akni, Fusobacterium spp, Eubacterium spp, Porphyromonas spp.

Koristi se u liječenju infekcija uzrokovanih određenim tipovima klamidije, mikoplazmi, leptospira, patogenih toksoplazmoza, malarije.

Indikacije za uporabu

Dalacin u obliku vaginalne kreme i supozitorija propisan je u liječenju bakterijske vaginoze.

Kontraindikacije

Prije korištenja vaginalnih čepića, žena treba pažljivo pročitati upute, jer lijek ima neka ograničenja i kontraindikacije:

 1. Teško zatajenje jetre;
 2. Dob do 18 godina;
 3. Razdoblje trudnoće i dojenja;
 4. Individualna netolerancija na sastojke lijeka;
 5. Maligni rak ženskih genitalija;
 6. Krvarenje iz genitalnog trakta nepoznatog podrijetla.

Koristiti tijekom trudnoće i dojenja

Primjenom klindamicina intravaginalno u II ili III tromjesečju trudnoće nije bilo povećanja učestalosti kongenitalnih abnormalnosti fetusa. Ako se vaginalni čepići koriste u II ili III tromjesečju trudnoće (iako nije bilo nikakvih službenih studija o uporabi supozitorija u trudnica), štetni učinak na fetus se čini malo vjerojatnim. Primjena lijeka u II-III. Tromjesečju trudnoće moguća je ako potencijalna korist za majku prelazi rizik za fetus.

Nisu provedene odgovarajuće kontrolirane studije o primjeni lijeka u prvom tromjesečju trudnoće, stoga se vaginalni čepići s Dalacinom mogu propisati ženama u prvom tromjesečju trudnoće samo ako je to apsolutno potrebno; kada potencijalna korist od terapije lijekovima nadmašuje potencijalni rizik za fetus.

U ispitivanjima na životinjama s uvođenjem klindamicina s / c ili iznutra nisu pronađeni negativni učinci na fetus, osim u slučajevima uzimanja lijeka u dozama koje su toksične za majku.

Nije poznato izlučuje li se klindamicin u majčino mlijeko nakon intravaginalne primjene. Klindamicin se nalazi u majčinom mlijeku nakon oralne ili parenteralne primjene, tako da tijekom dojenja trebate ili prekinuti uporabu lijeka ili prestati dojiti, s obzirom na stupanj važnosti lijeka za majku.

Upute za uporabu

Upute za uporabu pokazuju da je preporučena doza Dalacina 1 supozitorij intravaginalno, po mogućnosti u vrijeme spavanja 3 uzastopna dana.

Redoslijed uvođenja supozitorija pomoću aplikatora:

 1. Plastični aplikator, koji je u pakiranju s lijekom, dizajniran je da olakša uvođenje supozitorija u vaginu.
 2. Potrebno je ukloniti čepić iz folije.
 3. Ravni kraj supozitorija treba staviti u otvor aplikatora.
 4. Ležeći na leđima, povucite koljena prema prsima.
 5. Držeći aplikator vodoravno uz rebrasti kraj tijela, nježno ga gurnite u vaginu koliko je to moguće.
 6. Polaganim pritiskom na klip umetnite čepić u vaginu.
 7. Pažljivo uklonite aplikator iz vagine.
 8. Nakon svake uporabe, aplikator treba oprati toplom vodom i sapunom i pustiti da se potpuno osuši.

Pravila za uvođenje čepića bez aplikatora:

 1. Potrebno je ukloniti čepić iz folije.
 2. Ležeći na leđima, povucite koljena prema prsima.
 3. Pažljivo umetnite čepić u vaginu koristeći srednji prst što je moguće dublje.

Nuspojave

Prema procjenama žena, vaginalni čepići Dalacina se normalno prenose i samo u nekim slučajevima mogući su sljedeći nuspojave:

 1. Dizurija / proteinurija;
 2. dispepsija;
 3. Bol u trbuhu;
 4. Mučnina / povraćanje;
 5. Zatvor / proljev;
 6. Iritacija vaginalne sluznice i vulve;
 7. Bol unutar vagine;
 8. Trichomonas vaginitis;
 9. Kandidijaza vagine;
 10. Neuspjeh u menstruacijskom ciklusu;
 11. Neugodan miris iz usta;
 12. Perverzija okusa;
 13. Erupcija kože;
 14. Krvarenja iz nosa.

Predozirati

Intravaginalnom primjenom Dalacinovih supozitorija moguća je apsorpcija klindamicina u količinama dovoljnim za razvoj sistemskih reakcija.

Slučajno gutanje lijeka u gastrointestinalnom traktu može uzrokovati sistemske učinke slične onima koji se javljaju nakon gutanja klindamicina u terapijskim dozama. Moguće sustavne nuspojave uključuju proljev, hemoragičnu proljev, uključujući pseudomembranozni kolitis.

Liječenje: simptomatska i suportivna terapija.

Posebne upute

 1. Uporaba Dalacina kao kreme ili supozitorija tijekom menstruacije se ne preporučuje. Početak terapije u ovom slučaju treba odgoditi do kraja menstruacije.
 2. Prije propisivanja Dalacina za liječenje vulvovaginitisa treba isključiti sljedeće moguće patogene: Chlamydia trachomatis, Trichomonas vaginalis, Candida albicans, Neisseria gonorrhoeae i Herpes simplex virus.
 3. Kod intravaginalne primjene lijeka treba izbjegavati spolni kontakt, kao i uporabu drugih vrsta proizvoda koji se primjenjuju intravaginalno (na primjer, šprice, tamponi).

Interakcije lijekova

Uz istovremenu upotrebu vaginalnih supozitorija Dalacina i mišićnih relaksanata, uočava se povećanje terapijskog učinka potonjeg, pa je bolje ne kombinirati lijekove ovih skupina.

Nema podataka o istovremenoj upotrebi vaginalnih supozitorija Dalacina s drugim sredstvima lokalnog djelovanja, stoga se ne preporuča kombiniranje lijekova s ​​čepićima bez recepta.

Recenzije

Pokupili smo neke recenzije ljudi o lijeku Dalatsin:

 1. Margarita. Koristio sam vaginalnu kremu. Osjećao sam na sebi polovicu nuspojava iz gotovo svih organa, iako je prvih pet sati sve bilo u redu. Tretiran jer tjedan dana od uzimanja Dalatsina.
 2. Catherine. Pročitao sam recenzije i nuspojave u uputama i samo sam se uplašio. Mislio sam da neću početi uzimati vaginalne čepiće Dalacin, ali bolno prisiljavanje. Liječili su ga tjedan dana - i nije bilo nuspojava. Mislim da je ovo vrlo individualno. Bio sam zadovoljan.

Mnoge su se žene morale baviti liječenjem vaginitisa vaginalnom kremom i čepićem Dalacinom. Recenzije svijeća Dalatsin uglavnom pozitivne. Žene bilježe dobar terapeutski učinak i jednostavnost korištenja (pomoću aplikatora). Međutim, svatko bilježi blagi osjećaj pečenja u vagini nakon ubrizgavanja svijeće.

Analoga

Analozi svijeća Dalatsin su lijekovi koji sadrže isti aktivni sastojak:

 • Klindes;
 • Polizhanks;
 • Primafungin;
 • klindamicin;
 • Milagin.

Prije uporabe analoga obratite se svom liječniku.

Uvjeti skladištenja i rok trajanja

Skladištite lijek na tamnom, suhom, hladnom i izvan dohvata djece na temperaturi koja ne prelazi 25 stupnjeva. Rok valjanosti Dalatsina nije dulji od dvije godine od datuma izdavanja.

Ostavite Komentar