Što pomaže Creon 10000: detaljne upute

Creon je enzimski lijek koji se koristi za poboljšanje probave kod odraslih i djece.

Mehanizam djelovanja lijeka je miješanje minimikrosfera pankreatina s crijevnim sadržajem. Nakon postizanja minimalnih sfera tankog crijeva, pri pH vrijednosti većoj od 5,5, enterička obloga se uništava.

Zbog oslobađanja enzima gušterače s amilolitičkom, lipolitičkom i proteolitičkom aktivnošću dolazi do potpunijeg razgradnje komponenti hrane (masti, ugljikohidrata i proteina).

Klinička i farmakološka skupina

Ovaj lijek može nadoknaditi nedostatak enzima u gušterači.

Uvjeti prodaje u ljekarni

Otpušta se bez recepta.

Cijene

Koliko je Creon 10,000? Prosječna cijena u ljekarnama je oko 300 rubalja.

Oblik i sastav otpuštanja

Lijek se proizvodi u obliku crijevnih krutih kapsula koje sadrže svjetlosmeđe minimikrosfere - pankreatin (aktivni sastojak):

 • Creon 10.000 - sa sadržajem od 150 mg pankreatina (što odgovara 10.000 IU Ph.Eur. Lipase);
 • Creon 25000 - sa sadržajem od 300 mg pankreatina (što odgovara 25.000 IE Ph.Eur. Lipase);
 • Creon 40000 - sadrži 400 mg pankreatina (što odgovara 40.000 IE Ph.Eur. Lipase).

Prilikom korištenja lijeka za djecu treba uzeti u obzir da Creon 1000 nije oslobođen, au Pedijatriji se koristi Creon 10000, čija doza liječnik izračunava na temelju dobi i tjelesne težine djeteta.

Lijek je dostupan u bočicama od 20, 50 i 100 komada.

Farmakološki učinak

Creon uključuje pankreatin svinjskog podrijetla u obliku enteričke premazane minimikrosfere. Sadržaj kapsule je otporan na kiselo okruženje, brzo se otapa, oslobađajući granule. To osigurava izvrsno miješanje lijeka sa sadržajem želuca, transport do crijeva i dobru raspodjelu enzima u njemu.

Kada mikrosfere uđu u tanko crijevo, membrana se otapa, oslobađajući lipolitičke, amilolitičke i proteolitičke enzime. Oni osiguravaju razgradnju masti, ugljikohidrata i proteina. Nakon probave pankreasa, hrana se apsorbira odmah ili nakon hidrolize crijevnim enzimima s crijevnim sadržajem. Prema istraživanju, učinak lijeka očituje se u lumenu probavnog trakta.

Prema recenzijama znanstvenika koji su proveli pokuse, lijek ne pokazuje toksičnost u tankom crijevu i drugim dijelovima crijeva.

Indikacije za uporabu

Lijek Creon 10,000 se koristi u zamjenskoj terapiji egzokrinog nedostatka pankreasa zbog povrede proizvodnje enzima ili njihovog pretjeranog uništenja u crijevnom lumenu na pozadini gastrointestinalnog trakta.

Creon se u pravilu propisuje za patološka stanja kao što su:

 1. Cistična fibroza;
 2. Nakon operacije na gušterači;
 3. Opstrukcija pankreasa ili žučnih kanala;
 4. Nakon želučane gastrektomije;
 5. Djelomično uklanjanje želuca;
 6. Kronični pankreatitis;
 7. Nakon nedavnog napada akutnog pankreatitisa;
 8. Shwachman-Diamond Syndrome;
 9. Onkologija gušterače;
 10. U pripremi za rendgensku ili ultrazvučnu dijagnostiku abdominalnih organa.

Također, lijek se često preporučuje za povrede u prehrani, ako ne možete temeljito žvakati hranu, hipodinamički život, kao i pacijenti koji su prisiljeni slijediti ostatak kreveta dugo vremena.

Kontraindikacije

Popis kontraindikacija za Creon je skroman. Može čak uzeti i djecu koja su dojena, ali ponekad se morate suzdržati od uzimanja lijeka na temelju kontraindikacija.

Nije dopušteno uzimati lijek u slučaju individualne netolerancije na jednu od komponenti uključenih u Creon-10000. Ako je dijete progutalo kapsulu i došlo do alergijske reakcije, potrebno je odmah prestati uzimati lijek. Ne možete samostalno započeti liječenje bez temeljitog pregleda kod liječnika. Pankreasna hiperfunkcija je izravna kontraindikacija za uporabu enzima.

Koristiti tijekom trudnoće i dojenja

Nema podataka o tome koliko je sigurno uzimati Creon tijekom trudnoće i dojenja. To se općenito odnosi na sve enzime gušterače. Stoga je uporaba lijeka dopuštena samo kada očekivana korist od liječenja za majku značajno premašuje vjerojatnu opasnost za fetus ili bebu.

Doziranje i način uporabe

Upute za uporabu su naznačene: Kreon 10.000 kapsula uzima se oralno tijekom obroka ili neposredno nakon svakog obroka, uključujući i lagane obroke. Moraju se progutati cijele i isprati s mnogo tekućine.

Pacijenti koji imaju poteškoća s gutanjem i djeca mogu pažljivo uzimati kapsule i dodavati mini-mikrosfere koje se nalaze u njima u mekanu hranu koja ne zahtijeva žvakanje i ima kiseli okus, ili ih uzima s tekućinom kiselog okusa. Namirnice koje su prihvatljive za miješanje su umak od jabuka, jogurt, voćni sokovi (jabuka, ananas i naranča) s pH <5,5. Takve smjese se ne smiju skladištiti, stoga ih treba koristiti odmah nakon pripreme. Ne miješajte sadržaj kapsula s vrućom hranom.

 1. Doza Creon 10.000 (u smislu lipaze) se odabire pojedinačno, uzimajući u obzir vrstu povrede, težinu bolesti, sastav prehrane i tjelesnu težinu pacijenta.
 2. Za cističnu fibrozu, na početku liječenja, odraslim osobama i djeci od 4 godine propisano je 500 U / kg, djeca mlađa od 4 godine - 1000 U / kg sa svakim obrokom. Ovisno o težini simptoma bolesti, rezultatima kontrole steatorrhee i individualnoj osjetljivosti, doza se može prilagoditi. Za većinu pacijenata dnevna doza ne prelazi 10.000 U / kg tjelesne težine ili 4000 U / g konzumirane masti.
 3. U drugim uvjetima, praćenim nedostatkom enzima gušterače, doza se određuje ovisno o individualnim značajkama pacijenta, uključujući stupanj nedostatka probave i sadržaj masti u prehrani. Kod glavnog obroka obično je potrebna doza od 25,000-80000 komada lipaze, s laganim obrocima - 1/2 terapijske doze.

Djeca Creon 10000 koriste se samo u skladu s propisima liječnika.

Nuspojave

Lijek dobro podnosi pacijent. U nekim slučajevima, s povećanom individualnom osjetljivošću na enzime u bolesnika s Creon terapijom, mogu se razviti sljedeće nuspojave:

 1. Alergijske reakcije - osip na koži, crvenilo, snažan svrbež, urtikarija;
 2. Na dijelu probavnog kanala - bol u epigastričnom području, mučnina, povećana salivacija, nagon na povraćanje, konstipacija, nadutost, povećan apetit;

U rijetkim slučajevima moguće je razviti angioedem ili simptome anafilaksije.

Predozirati

Kod značajnog viška preporučene doze u bolesnika mogu se razviti znakovi predoziranja:

 1. slinjenje;
 2. Teška bol u trbuhu;
 3. Mučnina i povraćanje.

Moguće je razviti hiperurikuriju i hiperurikemiju. Kada pacijent razvije znakove predoziranja, provodi se simptomatsko liječenje.

Posebne upute

Prije nego počnete koristiti lijek, pročitajte posebne upute:

 1. Žvakanje, mljevenje ili dodavanje minimalnih kuglica hrani s pH većim od 5,5 dovodi do uništenja njihove ljuske koja štiti od djelovanja želučanog soka.
 2. Tijekom liječenja važno je osigurati odgovarajući unos tekućine, jer njegovo odsustvo može dovesti do povećanog zatvora.
 3. Kako bi se isključile lezije debelog crijeva, kao mjera predostrožnosti u bolesnika s cističnom fibrozom, preporuča se kontrolirati sve neobične simptome ili promjene u trbušnoj šupljini, osobito u bolesnika koji uzimaju više od 10.000 IU lipaze / kg dnevno.
 4. Djeca s cističnom fibrozom koja dugo uzimaju Creon 25000 trebaju biti pod stalnim liječničkim nadzorom.
 5. Lijek Creon mogu uzeti pacijenti koji prakticiraju judaizam i islam.

Negativan utjecaj na brzinu reakcije i sposobnost koncentracije pozornosti lijeka nema.

Interakcije lijekova

Klinička ispitivanja interakcija lijekova s ​​drugim lijekovima nisu provedena.

Ako je osoba koja nije Creon-10,000, prisiljena uzimati druge lijekove, bolje je ne riskirati i napraviti razmak između uzimanja lijekova i enzima najmanje 2 sata.

Recenzije

Pokupili smo neke recenzije ljudi koji uzimaju lijek Creon 10.000:

 1. Jura. Nakon akutnog pankreatitisa, počeo sam pažljivo pratiti svoju prehranu i zdravlje. Prvi mjesec nakon oporavka uzela je kapsulu Creon. Liječnici su objasnili da su bolji od Mezima, jer rade brže. Lijek se stvarno pokazao s najbolje strane, nije uzrokovao nuspojave, nisam bio bolestan od toga.
 2. Dasha. Creon se smatra prilično popularan droge, svi moji prijatelji u različitim životnim situacijama povremeno ga uzeo. Tako sam nekako počeo brinuti o problemima povezanim s lošom probavom i čestim proljevima. Naravno, lijek je skup, ali u usporedbi s drugim sredstvima je učinkovitiji. Prije nego što je vidio Pancreatin, od njega nije bilo tako brzo i izraženo terapijsko djelovanje.
 3. Valentina. Prvi put sam saznao za lijek "Creon", kada je dijete bilo 1,5 godina, odveden je u bolnicu za zarazne bolesti. Liječnici su, zajedno sa svim antibioticima, propisali "Kreon" (podijeliti kapsulu, pomiješati s malo vode i dati). Bilo je nemoguće bilo što ulijevati u dijete, bilo da je izašlo kroz vrh, ili kroz dno. Dehidrirano jadno dijete počelo se oporavljati trećeg dana. Antibiotici su ubili cijelu mikrofloru, ali, kako su liječnici rekli, "Creon" će pomoći u normalizaciji svega. Trećeg dana dijete je počelo malo jesti, a tjedan dana kasnije pripremali smo se za otpust. "Creon" su liječnici propisali i nakon bolnice i na njemu je vraćena. Mjesec dana kasnije, moje dijete je već dobro jelo i nije imalo problema s probavom.

Analoga

Ako vam cijena ovog lijeka ne odgovara, tada uz dopuštenje liječnika možete je zamijeniti jeftinijim ekvivalentom, čiji je sastav identičan. Jeftini analozi. za koje se najčešće predlaže da zamijene sljedeće lijekove propisane receptom:

 • pankreatin;
 • Pankreazim;
 • Pangrol;
 • Mikrazim;
 • Mezim Forte;
 • Gastenorm Forte;
 • Penzital;
 • prazničan;
 • Ermital.

Prije uporabe analoga obratite se svom liječniku.

Creo ili pankreatin koji je bolji?

Ta dva lijeka su u osnovi isti lijek. No postoje minimalne razlike. Tako Pancreatin (u latinskom Pancreatinum) počinje raditi u želucu, a Creon u crijevima. Prvi je dostupan u tabletama i mnogo je jeftiniji, pa se često vrši zamjena.

Što je bolje, bolesnik često nakon tretmana određuje prema uputama za uporabu i vlastitim osjećajima. Liječnici imaju mišljenje o računu oba lijeka.

Uvjeti skladištenja i rok trajanja

Čuvati izvan dohvata djece na temperaturi: Creon 10,000 i 25,000 u blisterima - do 20 ºS, Creon 10000 i 25000 u bočicama - do 25 ºS, Creon 40000 - do 30 ºS u dobro zatvorenoj ambalaži.

Datum isteka:

 • Creon 10.000 i 25.000 u mjehurićima, Creon 10.000 u bočicama - 2 godine;
 • Creon 25.000 i 40.000 u bocama - 3 godine.

Nakon otvaranja boce rok trajanja je 6 mjeseci.

Pogledajte videozapis: GA100 - detaljne korisničke upute za SVE funkcije (Siječanj 2020).

Loading...

Ostavite Komentar