Penzital

Penzital je enzimski preparat s proteolitičkim, amilolitičkim i lipolitičkim djelovanjem, kompenzirajući nedostatak egzokrine funkcije pankreasa.

Enzimi sadržani u pankreatinu (alfa-amilaza, lipaza, tripsin, kimotripsin) uključeni su u razgradnju masti do glicerola i masnih kiselina, proteina - do aminokiselina, škroba - do dekstrina i monosaharida, te također doprinose normalizaciji probavnog procesa i poboljšanju funkcionalnog stanja gastrointestinalnog trakta ,

Maksimalna enzimska aktivnost opažena je nakon 30-45 minuta nakon oralne primjene.

Kliničko-farmakološka skupina

Enzimski agens.

Uvjeti prodaje u ljekarni

Otpušta se bez recepta.

Cijene

Koliko je Penzital u ljekarnama? Prosječna cijena je na razini od 80 rubalja.

Oblik i sastav otpuštanja

Penzital se proizvodi u obliku enteričkih obloženih tableta: bijele, okrugle, bikonveksne (10 kom. U trakama, 1-12 traka u kartonskoj kutiji).

Sastav od 1 tableta uključuje:

 • Aktivna tvar: pankreatin - 212,5 mg (ima slijedeću enzimsku aktivnost: amilaza - 4500 IU FIP, lipaza - 6000 IU FIP, proteaza - 300 IU FIP);
 • Pomoćne komponente: laktoza, mikrokristalna celuloza, natrijev škrobni glikolat, talk, dietil ftalat, povidon, koloidni silicijev dioksid, kopolimer metakrilne kiseline, titanov dioksid.

Farmakološki učinak

Penzital je enzimski preparat koji kompenzira nedostatak izlučivanja gušterače.

To znači da se lijek koristi kao simptomatsko liječenje bilo kojeg stanja koje je povezano s nepotpunim varenjem hrane zbog nedovoljne proizvodnje enzima od strane stanica pankreasa. Enzimi u sastavu lijeka kompenziraju nedostatak vlastitih enzima, koje mora proizvesti gušterača.

Lipaze, amilaze i proteaze (tripsin i kimotripsin) pomažu razgradnju proteina hrane na aminokiseline, masti na masne kiseline i škrob na dekstrine, glukozu, galaktozu i druge monosaharide. Glavni terapijski učinak Penzital je normalizirati probavni proces i poboljšati funkcionalnu aktivnost gastrointestinalnog trakta. Dakle, može se pojednostaviti reći da je Penzital tableta za probavne smetnje uzrokovane nedostatkom organa probavnog sustava (na primjer, pankreatitisa) ili prejedanja. Kao posljedica djelovanja lijeka, hranjive tvari iz hrane koja se konzumira potpuno su asimilirane.

Maksimalna aktivnost enzima koji čine lijek promatraju se 30 do 45 minuta nakon uzimanja pilule kroz usta.

Jedna od Penzitalovih proteaza je tripsin, koji stimulira aktivnost gušterače, prisiljavajući ga da proizvodi više enzima potrebnih za probavu. Osim toga, tripsin ima analgetski učinak.

Indikacije za uporabu

Što pomaže? Indikacije za imenovanje Penzitala su:

 1. Neinfektivni proljev, nadutost.
 2. Poremećaj probave hrane (nakon izrezivanja tankog crijeva i želuca).
 3. Priprema za ultrazvuk i radiološka dijagnostika trbušne šupljine.
 4. Supstitucijsko liječenje insuficijencije gušterače (na primjer, pankreathektomija, dispepsija, stanje nakon zračenja, kronični pankreatitis, cistična fibroza, Remhldtov sindrom).
 5. Unaprijediti probavu hrane kod osoba s normalnom funkcijom probavnog trakta u slučaju pogrešaka u prehrani (neredoviti obroci, velike količine hrane, konzumiranje masne hrane) i tijekom dulje imobilizacije, sjedilački način života, povrede funkcije žvakanja.

Kontraindikacije

Penzital je kontraindiciran za uporabu u prisutnosti sljedećih patoloških ili funkcionalnih stanja kod ljudi:

 1. Pogoršanje kroničnog pankreatitisa;
 2. Akutni pankreatitis;
 3. Preosjetljivost na lijek.

Koristiti tijekom trudnoće i dojenja

Pouzdani podaci koji ukazuju na sigurnost pankreatina tijekom trudnoće nisu dostupni. Eksperimentalne studije su pokazale da pankreatin nema teratogeni učinak.

Liječenje trudnica Penzital prema iskazu moguć je samo u slučajevima kada korist za majku premašuje moguću štetu za dijete.

Doziranje i način uporabe

Upute za uporabu pokazuju da doza (u smislu lipaze) ovisi o dobi i stupnju insuficijencije funkcije gušterače. Prosječna doza za odrasle - 150 000 IU / dan. Uz potpunu insuficijenciju ekskretorne funkcije gušterače - 400 000 U / dan, što odgovara dnevnim potrebama odrasle osobe u lipazi.

Maksimalna dnevna doza je 15.000 U / kg.

Djeca mlađa od 1,5 godina - 50 000 IU / dan; stariji od 1,5 godina - 100.000 U / dan.

Trajanje liječenja može varirati od nekoliko dana (u slučaju povrede probavnog procesa zbog greške u prehrani) do nekoliko mjeseci pa čak i godina (ako je potrebno, stalna zamjenska terapija).

Nuspojave

Lijek dobro podnosi pacijent. Kod povećane individualne osjetljivosti u rijetkim slučajevima tijekom terapije mogu se razviti sljedeće nuspojave:

 1. Promjene u pokazateljima testova urina - hiperurikurija, hiperurikemija.
 2. Alergijske reakcije - osip na koži, urtikarija, svrbež i ljuštenje kože.
 3. Na dijelu organa probavnog trakta - konstipacija, težina u želucu, tutnjava u želucu, nadutost, mučnina, ponekad povraćanje, stomatitis, iritacija kože u području perianalnih nabora.

Ove nuspojave nisu opasne i brzo prelaze same nakon prestanka uzimanja tableta ili smanjenja doze.

Predozirati

Kod djece se predoziranje tabletama manifestira kao konstipacija, a kod odraslih povećanje koncentracije mokraćne kiseline u krvi i mokraći (hiperurikemija i hiperurikurija).

Ako postoje znakovi predoziranja, uzimanje lijeka se otkazuje, smanjuje se razina mokraćne kiseline, provodi se simptomatska terapija zatvora. Dodatne mjere liječenja, ispiranje želuca nije potrebno.

Posebne upute

Prije nego počnete koristiti lijek, pročitajte posebne upute:

 1. Ne preporučuje se za primjenu u akutnoj fazi kroničnog pankreatitisa.
 2. Kod cistične fibroze, doza bi trebala odgovarati količini enzima koji su potrebni za apsorpciju masti, uzimajući u obzir kvalitetu i količinu konzumirane hrane.
 3. Uz visoku aktivnost lipaze sadržane u pankreatinu, povećava se vjerojatnost razvoja konstipacije kod djece. Povećanje doze pankreatina u ovoj kategoriji bolesnika treba provoditi postupno.
 4. Kod cistične fibroze ne preporučuje se uporaba pankreatina u dozama većim od 10.000 U / kg / dan (u smislu lipaze) zbog povećanog rizika od razvoja strikture (fibrozne kolonopatije) u ileocekalnom području i uzlaznog kolona.
 5. Povrede probavnog sustava mogu se pojaviti u bolesnika s preosjetljivošću na pankreatin ili u bolesnika s mekonijevim ileusom ili resekcijom crijeva u povijesti.

Interakcije lijekova

Kada se istodobno koristi s antacidima koji sadrže kalcijev karbonat i / ili magnezijev hidroksid, moguće je smanjiti učinkovitost pankreatina.

Uz istovremenu uporabu, teoretski je moguće smanjiti kliničku učinkovitost akarboze.

Uz istovremenu uporabu pripravaka željeza može se smanjiti apsorpcija željeza.

Recenzije

Pokupili smo neke recenzije ljudi koji koriste lijek Penzital:

 1. Natalia. Često se prejedem, premda sam sebi prigovorio za to. Ako osjećam da imam nelagodu i težinu u želucu, pomažem mu olakšati probavu posebnim pripravcima enzima. Prihvaćam najjeftiniji Penzital. Sviđa mi se da brzo uklanja ozbiljnost, normalizira proces probave. Dva dana problem prolazi.
 2. Igor. Imam kronični pankreatitis, pa trebam stalnu enzimsku potporu gušterače. Pio sam Penzital, ali sam počeo bolove u trbuhu. Morao sam promijeniti lijek na slabiji učinak - uzimam Pancreatin. Iako mi se sviđa u akciji, ali da vidimo što će se dalje dogoditi.
 3. Nina. A ja, nakon planinarenja u goste, pijem Penzital. Ponekad čak i ponesem sa sobom ako znam da će biti puno hrane. Jela sam, pila i zaboravila da bi nešto negdje moglo povrijediti. I sjedim tiho govoreći, ne uzdišući od gravitacije.

Analoga

Postoji mnogo analoga lijeka s istim sastavom i načelom djelovanja. Popularni nadomjesci za tablete su enzimski lijekovi.

 1. Prema aktivnoj tvari: Biosim, Vestal, Gastinorm Forte, Creon, Mezim, Mezim Forte, Micrasim, Pangrol, Panzikam, Panzim Forte, Panzinorm, Pancreasim, Pancreatin, Pancitrat, Panzitrat, Penzital, Uni Festal, Adzistal-Pancrenorm, Panzitrat, Penzital, Uni-Festal, Adzistal-Pancrenorm
 2. Prema mehanizmu djelovanja: Abomin, Biofestal, Nigedaz, Normoenzim, Normoenzim forte, Oraza, Pankreoflat, Pepsin K, Pepfiz, Forestal, Festal, Unienzyme s MPS, Enzstal, Enterosan.

Prije uporabe analoga obratite se svom liječniku.

Penzital ili Pancreatin - što je bolje?

Pripravci su slični u aktivnoj tvari, ali je aktivnost enzima pankreatina u Penzitalu veća, pa je njegova učinkovitost očiglednija. Liječnici koriste Pancreatin kako bi spriječili prejedanje kako bi izbjegli pojavu neugodnih simptoma.

Lijek je prihvatljiv kao terapija održavanja nakon liječenja Penzitalom. Potonji je propisan za liječenje probavnih poremećaja kao aktivna terapija za normalizaciju stanja. Nakon postizanja učinka, možete se prebaciti na slabiji lijek Pancreatin.

Uvjeti skladištenja i rok trajanja

U skladu s preporukama proizvođača, tablete treba čuvati na suhom mjestu, optimalna temperatura skladištenja treba biti od 2 do 25 ºS. Pod tim uvjetima rok trajanja je 3 godine.

Pogledajte videozapis: ПЕНЗИТАЛPENZITAL-Oshqozon ko'rmasin desangiz zarar, qabul qiling PENZITAL! (Veljača 2020).

Loading...

Ostavite Komentar