Furazolidon

Furazolidon je antimikrobni lijek iz niza nitrofurana s impresivnim terapeutskim "iskustvom": prvi ga je sintetizirao 1953. sovjetski znanstvenici S. A. Giller i R. Yu. Kalnberg.

Mehanizam djelovanja lijeka - blokiranje enzimskih sustava bakterija, kršenje sinteze njegovih prirodnih komponenti, usporavanje procesa reprodukcije. U visokim dozama ima baktericidno djelovanje. Terapijski djeluje kod većine zaraznih bolesti (uz iznimku anaerobne infekcije).

Lijek se koristi za liječenje crijevnih infekcija, bolesti urogenitalnog sustava i koristi se za masivne kožne lezije kako bi se spriječio razvoj infektivnog procesa.

Kliničko-farmakološka skupina

Antibakterijski lijek, derivat nitrofurana.

Uvjeti prodaje u ljekarnama

Možete ga kupiti na recept.

Cijena

Koliko košta Furazolidon u ljekarnama? Prosječna cijena je 120 rubalja.

Sastav i oblik otpuštanja

Furazolidon je dostupan u obliku žutih tableta, ravnog valjkastog oblika sa skošenjem na jednoj strani od 10 komada u konturnom pakiranju (2-3), u kartonskoj kutiji. Također, tablete se mogu pakirati u limenke od polimernog materijala od 50 komada. Priprema je popraćena detaljnim uputama koje opisuju karakteristike.

Svaka tableta sadrži 50 mg aktivnog sastojka - furazolidon, kao i brojne pomoćne tvari.

Farmakološki učinak

Furazolidon je sintetski derivat 5-nitrofurforola. Lijek je učinkovit u liječenju upalnih bolesti uzrokovanih gram-negativnim aerobnim bakterijama. Gram-pozitivne aerobne bakterije su manje osjetljive na njega, kao i gljivice i protozoe. Neosjetljivi na furazolidon su anaerobni patogeni.

Farmakološki učinak ovog lijeka ovisi o doziranju. S niskim dozama furazolidona ima bakteriostatski učinak, a s povećanjem doza - baktericidno. Antimikrobni učinak temelji se na činjenici da su nitro skupine uključene u pripravak reducirane na amino skupine pod utjecajem enzima mikroorganizama i postati toksične za njih. Dobivene amino skupine mogu narušiti integritet staničnih stijenki bakterija i blokirati mnoge procese u njima. Rezultat tog utjecaja je gubitak sposobnosti mikroorganizama za reprodukciju.

Furazolidon ima mali imunostimulirajući učinak. Ovaj lijek može povećati fagocitnu aktivnost leukocita i titar komplimenta.

Nakon uzimanja furazolidona, brzo se i gotovo potpuno apsorbira u crijevu. Terapeutske koncentracije lijeka u krvi traju 5-6 sati nakon konzumiranja lijeka. Koncentracija furazolidona u tekućini gotovo je jednaka koncentraciji u krvi. Također visoka koncentracija lijeka u crijevima. Izvodi se uglavnom od bubrega u nepromijenjenom stanju ili u obliku metabolita.

Indikacije za uporabu

Ovaj lijek se koristi za liječenje upalnih i infektivnih bolesti urogenitalnog sustava, gastrointestinalnog trakta i kože.

Prema uputama, Furazolidon se koristi za liječenje sljedećih bolesti:

 1. Proljev uzrokovan zaraznim uzrocima, osobito trovanjem hranom;
 2. Infekcija trichomonasom;
 3. Tifus i paratif;
 4. Bacilarna dizenterija;
 5. giardijaza;
 6. enterokolitis;
 7. Cistitis, uretritis;
 8. Zaražene opekline i rane na koži.

Kontraindikacije

Kontraindikacije za furazolidon:

 • kongenitalni nedostatak glukoza-6 fosfat dehidrogenaze (moguće inhibicije stvaranja krvi);
 • djeca mlađa od 1 mjeseca;
 • individualna preosjetljivost;
 • kritični stadij zatajenja bubrega.

Relativne kontraindikacije (uporaba aplikacije mora opravdati moguću štetu, lijek propisuje liječnik u slučaju nužde):

 • upravljanje transportom, rad na alatnim strojevima, itd. (furazolidon može uzrokovati oštećenje motorne koordinacije);
 • starost djeteta (nepoželjno se odnosi na djecu do jedne godine);
 • trudnoća i dojenje (potrebno je prekinuti dojenje);
 • bolest jetre;
 • insuficijencija bubrežne funkcije;
 • neurološke bolesti (nitrofurani mogu imati neurotoksični učinak);
 • dobi do 3 godine (u obliku doziranja furazolidon tableta).

Imenovanje tijekom trudnoće i dojenja

Lijek spada u kategoriju C. To znači da je štetan učinak na fetus zabilježen u ispitivanju lijeka kod životinja, ali nema podataka o učinku na fetus.

Prema uputama, droga tijekom trudnoće je kontraindicirana. Može se postaviti samo za vitalne potrebe, uzimajući u obzir očekivani i rizik za fetus.

Doziranje i način uporabe

Kao što je navedeno u uputama za uporabu tableta, Furazolidon oralno nakon obroka. Preporučuje se odmah progutati tabletu, bez kopanja, piti puno vode. Doza lijeka i trajanje liječenja određuje liječnik pojedinačno za svakog pojedinog pacijenta.

Za dizenteriju, toksikoinfekciju hrane, putničke proljeve i odrasle paratifuse, 2-3 tablete lijeka se propisuju 4 puta dnevno, maksimalna dnevna doza lijeka ne smije prelaziti 800 mg. Trajanje liječenja lijekovima je 5-10 dana.

Za liječenje Giardiasis, odrasle osobe su propisane 2 tablete lijeka 4 puta dnevno. Djeca mlađa od 12 godina izračunavaju dozu pojedinačno, ovisno o tjelesnoj težini - 10 mg / kg. Rezultirajuća doza lijeka podijeljena je na jednake dijelove za 3-4 doze.

Nuspojave

Lijek Furazolidon ima nisku toksičnost, dobro se podnosi, ali još uvijek može izazvati neke nuspojave u tijelu, uključujući:

 • smanjen apetit;
 • mučnina, nagon na povraćanje;
 • alergijske reakcije kože;
 • bol u epigastričnom području.

Pojava takvih simptoma često postaje razlog za prekid liječenja i imenovanje analoga. Najbliži analozi mehanizma djelovanja su lijekovi kao što su nifuroksazid, enterol, enterofuril. U svom sastavu ti lijekovi sadrže još jedan aktivni sastojak, tako da ih samo liječnik može propisati.

Predozirati

Tijekom predoziranja lijekom, pacijenti mogu osjetiti toksično oštećenje jetre i razvoj akutnog akutnog hepatitisa, može se razviti polineuritis na hematotoksični učinak lijeka. Ne postoji protuotrov za lijek.

Ako je došlo do predoziranja, potrebno je izvršiti ispiranje želuca i uzeti enterosorbent i solne laksative. Ako postoji potreba, onda oni podržavaju ravnotežu vode i elektrolita, ponekad je potrebno propisati antihistaminike i vitamine koji pripadaju skupini B.

Ako se kod bolesnika s oštećenom bubrežnom funkcijom dogodi predoziranje, potrebna je hemodijaliza.

Posebne upute

Prije nego počnete koristiti lijek, pročitajte posebne upute:

 1. Povećava osjetljivost na djelovanje etanola.
 2. Aminoglikozidi i tetraciklin pojačavaju antimikrobna svojstva.
 3. Lijekovi koji alkaliziraju urin smanjuju učinak, a lijekovi za zakiseljavanje ga povećavaju.
 4. Za prevenciju neuritisa s produljenom upotrebom mora se kombinirati s vitaminima skupine B.
 5. Tijekom liječenja treba promatrati mjere opreza, kao i kod primjene inhibitora monoaminooksidaze, a to su: isključenje iz prehrane proizvoda koji sadrže tiramin: sir, vrhnje, grah, kisela haringa, jaka kava.

Kompatibilnost s drugim lijekovima

Furazolidon u kombinaciji s etanolom može dovesti do razvoja reakcija sličnih disulfiramu te se stoga ne preporučuje njihova istovremena uporaba. Antidepresivi, inhibitori monoamin oksidaze, efedrin, amfetamin, fenilefrin, tiramin mogu uzrokovati nagli porast krvnog tlaka.

Recenzije

Nudimo vam da pročitate recenzije ljudi koji su koristili Furazolidon:

 1. Elena. Razbolio sam se, imao groznicu od 39 godina i proljev bez kraja. čak i nakon 2 gutljaja vode koje sam već popio sjedeći u zahodu, počela je dehidracija tijela. Ustat ću i odmah se onesvijestiti. Nakon obroka popila sam 2 tablete furazolidona - i sve se odmah zaustavilo, a proljev i temperatura su se povukli. ovako
 2. Marina. Stara, dokazana tijekom godina, izvrsno antibakterijsko sredstvo. Ako je potrebno, cijelu obitelj koristimo u slučaju akutnih poremećaja gastrointestinalnog trakta. Dvije tablete u jednoj dozi, najviše pomažu kod prvog i odraslih i djece. Usput, djeca se mogu dati iz djetinjstva. Furazolidon je jednostavno nezamjenjiv u razdoblju "prljavih ruku i igračaka u ustima". Međutim, potrebno je pažljivo izračunati dozu za malu djecu kako bi se izbjeglo predoziranje. Nikada nisu uzrokovali nuspojave i alergije. Dobar lijek po vrlo pristupačnoj cijeni.
 3. Tamara. Lijek je doista jeftin, ali ne mogu ga nazvati lijekom za bolesti uzrokovane raznim patogenima. Da, podsjećajući na moje djetinjstvo, mogu reći da se dobro snalazio s dizenterijom, pa čak i sada, kad se ponekad dogodi crijevni poremećaj, prihvaćam ga, pomaže. Ali s infekcijom rotovirusom koju je moje dijete imalo, furazolidon, koji mu je propisao pedijatar, nije se mogao nositi s tim. Štoviše, s obzirom na njegovu toksičnost, ne bih savjetovao davanje djece.

Analoga

Strukturni analozi lijeka aktivne tvari Furazolidon nije.

 • Nifuroksazid i entprofuril, rifaksimin, imipenem, azitromicin, amikacin, fluorokinolon, ciprofloksacin imaju slične učinke.

Prije kupnje analognog, posavjetujte se s liječnikom.

Rok trajnosti i uvjeti skladištenja

Furazolidon treba čuvati na sobnoj temperaturi na suhom mjestu nedostupnom djeci. Rok trajanja je tri godine. Nakon isteka roka trajanja lijeka ne može se koristiti za liječenje.

Pogledajte videozapis: Parodie Furazolidon - Mă cac pe mine (Travanj 2020).

Loading...

Ostavite Komentar